latinica  ћирилица
20/05/2016 |  14:09 | Autor: SRNA

Srbija: Do kraja godine zatvaranje kolektivnih centara

Komesarijat za izbjeglice Srbije najavio je da će do kraja godine biti zatvoreno svih 17 kolektivnih centara u kojim se nalazi 913 lica izbjeglih iz Hrvatske i BiH i interno raseljenih sa Kosova i Metohije.
Zastava Srbije - Foto: RTRS
Zastava SrbijeFoto: RTRS

Pomoćnik komesara za prihvat, zbrinjavanje, povratak i integraciju izbjeglica Ivan Gerginov rekao je da je Srbija u ovom momentu jedina zemlja u Evropi koja ima produženu izbjegličku krizu.

"Izbegličku krizu imamo 25 godina, a raseljeničku 17 godina", rekao je Gerginov i podsjetio da je 1996. godine na području Srbije bilo 700 kolektivnih centara u kojim je bilo smješteno 65.000 ljudi.

On je naglasio da je Srbija država sa najvećim brojem dodjeljenih državljastva u proteklih 15 godina, prenose beogradski mediji.

"S obzirom na različit pristup pravima u zemlji porekla imamo situaciju da je iz BiH u aktivnom statusu oko 7.000 izbeglica, a iz Hrvatske 23.000 ljudi, koji nisu rešili svoje imovinske ili bilo koje druge probleme i grčevito čuvaju izbeglički status u nadi da će im pomoći da se integrišu", rekao je Gerginov.