latinica  ћирилица
20/05/2016 |  14:58 ⇒ 18:59 | Autor: sputniknews.com

SAD odbile prijedlog Rusije da zajedno bombarduju teroriste

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je da SAD i Rusija zajedno dejstvuju po ciljevima terorista, na šta je iz Pentagona stigao negativan odgovor.
Pentagon - Foto: Wikipedia
PentagonFoto: Wikipedia

Amerika i dalje ne namjerava da operacije u Siriji usklađuje sa Rusijom, izjavio je predstavnik Pentagona Metju Alen.
 „Imamo memorandum o uzajamnom razumijevanju sa Ministarstvom odbrane Rusije koji treba da zaštiti bezbjednost letova naših posada koje djeluju u Siriji. Do sada je memorandum bio efikasan i mi ga i dalje koristimo. Ne sarađujemo i ne usklađujemo svoje operacije sa Rusima“, rekao je predstavnik Pentagona. 

„Kako je rekao ministar (odbrane SAD Ešton Karter), ruske operacije podržavaju i pomažu režim predsjednika Sirije Bašara el Asada koji doliva ulje na vatru. Potpuno smo usredsređeni na slabljenje i uništenje DAEŠ-a“, dodao je on.

„Pored memoranduma, sa Rusima dijelimo približne geografske koordinate u kojima snage koalicije mogu da vode operacije i savjetujemo im da se uzdržavaju od tih teritorija. Do sada su oni to poštovali“, zaključio je predstavnik Pentagona.

Sergej Šojgu

Šojgu je prethodno  predložio SAD da do 25. maja nastave rad na formiranju grupa za praćenje primirja na teritoriji Sirije koja je pod kontrolom Nusra fronta.

Od 25. maja Rusija predlaže SAD i da počnu zajedno da rade na planiranju i izvođenju vazdušnih udara po jedinicama Nusra fronta i paravojnim formacijama u Siriji.

On je naveo da je prijedlog o zajedničkim akcijama Rusije i SAD u Siriji dogovoren sa sirijskim vlastima.

Šojgu je rekao i da se zahvaljujući SAD 138 oružanih grupa pridružilo režimu prekida vatre.