latinica  ћирилица
20/05/2016 |  15:00 ⇒ 17:09 | Autor: SRNA

Obilježeno 24 godine od formiranja brigada sa sarajevskog područja

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na Centralni spomenik, u Zvorniku je danas obilježeno 24 godine od formiranja Ilijaške, Ilidžanske, Hadžićke, Rajilovačke, Koševske i Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske.
Zvornik - pomen - Foto: SRNA
Zvornik - pomenFoto: SRNA

U okviru obilježavanja odata je počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, pripadnicima policije i civilnim žrtvama rata sa područja bivših srpskih sarajevskih opština.

Predsjednik Boračke organizacija Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da su sve brigade Sarajevsko-romanisjkog korpusa ostvarile istorijsku ulogu i dale ogroman doprinos stvaranju Srpske, a prije toga odbrani i zaštiti srpskog naroda u zoni svoje odgovornosti.

"Ponosan sam što sam bio komandant jedinice koja je veliki broj borbenih dejstava izvela u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa, kao i sa drugim brigadama ovog korpusa", rekao je Savčić.

Ističući da je Sarajevsko-romanijski korpus u potpunosti izvršio sve zadatke koje mu je istorija dodijelila, Savčić je rekao da je, nažalost, krajnji rezultat toga bio da su završetkom rata saborci i kompletan srpski narod bili primorani da, poslije pobjede u ratu, napuste svoje vjekovne teritorije.

"Ipak, to je bio svojevrstan podvig i visok nivo svijesti da se učvrste temelji Republike Srpske i da se živi sa svojim narodom. Istovremeno, to je, na određen način, bila i poruka u veliko nepovjerenje i strah bošnjačke vlasti koja je Dejtonom dobila naše teritorije i koja nije dala garanciju Srbima da ostanu na svojim teritorijama", istakao je Savčić.

On je naglasio da je zbog ratnih zasluga Sarajevsko-romanijski korpus heroj, jer je protiv sebe imao prvi korpus takozvane Armije BiH koji je tri puta bio brojniji.

Zvornik - pomen (Foto:SRNA)

Savčić je rekao da je Sarajevsko-romanijski korpus u odbrambeno-otadžbinskom ratu imao više od 4.500 poginulih boraca, čija su imena uklesana u crkvi Svetog Georija na Ravnoj Romaniji.

Predsjednik zvorničke Gradske organizacije Udruženja ranih vojnih invalida Dragislav Mijanović rekao je da je Ilijaška brigada brojala 6.350 boraca od kojih je 550 poginulo tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, dok je 1.300 ranjeno.

"Okupili smo se ovdje na Centralni spomenik da odamo počast svim onim koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske za našu i sobodu naših potomaka", rekao je Mijanović.

On je naglasio da su na današnji dan prije 24 godine formirane Ilijaška, Vogošćanska, Igmanska, Koševska, Hadžićka i Rajilovačka brigada u sastavu Vojske Republike Srpske radi odbrane srpskog naroda u zoni svojih odgovornosti.

Mijanović je rekao da je Ilijaška brigada, koja je držala sjeveroistočni dio sarajevske regije u dužini od 140 kilometara, odlikovana ordenom Nemanjića za doprinos u stvaranju Republike Srpske i odbrani srpskog naroda.

Vijence na Centralni spomenik položili su porodice poginulih boraca, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici brigada sa područja bivših sarajevskih opština, ratnih vojnih invalida i lokalnih boračkih udruženja.

Prema programu obilježavanja 24 godine od formiranja brigada sa područja bivših sarajevskih opština, u Domu omladine otvorena je izložba slika i prikazan film "Egzodus Srba sa područja Sarajeva".