latinica  ћирилица
20/05/2016 |  15:12 ⇒ 23/05/2016 | 10:37 | Autor: RTRS

Bijeljina-Italijani zainteresovani za reciklažu čvrstog otpada (VIDEO)

Italijanska firma ''Valpoličela enerdži'' koja se bavi obnovljivim izvorima energije i zaštitom okoline zainteresovana je da u Bijeljini instalira postrojenje za reciklažu čvrstog otpada.
Italijanski privrednici u Bijeljini - Foto: RTRS
Italijanski privrednici u BijeljiniFoto: RTRS

Predstavnici tog preduzeća posjetili su danas Pokret Uspješna Srpska i razgovarali sa zvaničnicima te stranke, koji su ih upoznali sa, kako su istakli, višegodišnjim lošim ekološkim stanjem na ekodeponiji u Bijeljini.

Marko Selmo direktor italijanskog preduzeća uručio je Zlatku Maksimoviću kandidatu za gradonačelnika Bijeljine projekat ''Postrojenje za reciklažu čvrstog otpada''.

Zlatko Maksimović je istakao da se bijeljinsko preduzeće EKODEP ne bavi reciklažom otpada, i da je godinama u gubicima. Italijansko preduzeće, kaže Maksimović, već nudi instaliranje postrojenja za reciklažu i spaljivanje otpada.

''Pri tome se stvara električna energija. Otpad bi otkupljivali po istoj cijeni, da nema neprijatnog mirisa, smrada na teritoriji Bijeljine", rekao je Zlatko Maksimović kandidat Pokreta ''uspješna Srpska'' za gradonačelnika Bijeljine

Italijansko preduzeće istovremeno bi preuzelo vraćanje kredita za ekodeponiju, izgrađenu prije pet godina.

Marko Selmo direktor preduzeća iz Verone istakao je da je osim neprijatnih mirisa i čestica u zemlji, problem i otrovna materija dioksin koja se sakuplja u vazduhu i zemljištu.

"Otrovna meterija koja može da utiče na promjenu hromozoma u ljudskom organizmu. Ima veliki uticaj na fetuse, buduće generacije u smislu da utiče, iako su djeca zdrava i lijepa, ne želim nikoga da plašim, ali mogu imati više izraženu tu žensku stranu, rekao je Marko Selmo direktor preduzeća "Valpoličela enerdži" iz Verone.

Maksimović je istakao da je bijeljinsko preduzeće EKODEP potpuni promašaj, da godinama otpad samo skladišti, dok se u Evropi 50 odsto otpada reciklira, a u pojedinim razvijenim zemljama i više od 80 odsto. Cijena je od 60 do 350 maraka po toni recikliranog otpada.