latinica  ћирилица
20/05/2016 |  15:38 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Banjaluka: Porodicama poginulih i RVI premijerka uručila ključeve 120 stanova (VIDEO/FOTO)

Za članove 120 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz Banjaluke trajno je riješeno stambeno pitanje. Ključeve stanova u zgradama u naselju Ada uručili su im premijerka Željka Cvijanović, ministri Milenko Savanović i Petar Đokić i predstavnici gradske uprave.
Uručivanje rješenja i ključeva u Adi - Foto: RTRS
Uručivanje rješenja i ključeva u AdiFoto: RTRS

U izgradnju stanova Vlada je uložila 5,5 miliona maraka, a grad obezbijedio zemljište, dokumentaciju i infrastrukturu. Na raspolaganju su još 22 stana, koja će, nakon usvajanja Uredbe, biti dodijeljena boračkim kategorijama, koje nisu bile obuhvaćene programom zbrinjavanja.

"Smo zajedno smo na istom zadataku, a taj zadatak se zove Republika Srpska. Vjerujem da to svi prepoznajemo ovdje", rekla je premijerka Srpske obraćajući se prisutnima.

Cvijanovićeva je poželjela korisnicima stanova da u zdravlju koriste ove prostorije.

"Dodjelom ovih stambenih jedinica zaokružujemo jednu veliku akciju i aktivnost da pokažemo i solidarnost, ali i brigu sistema za vas koji ste prepoznati kao nosioci najvećih vrijednosti s obzirom da smo gradili Republiku Srpsku i da su najveće žrtve i najveća davanja upravo došla iz boračkih kategorija", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Vlada Republike to cijeni i da je to pokušala da pokaže na različite načine uključujući i Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija za koji se izdvaja 140 do 150 miliona KM.

"To pokazuje opredijeljenost čak i za ona teška vremena kada je bilo vrlo logično da kažete da to nisu stvari koje možete da rješavati u vrijeme krize. Vlada nije posustala, već je nastavila sa ovim programom i zaokružili smo ga i u budućem periodu napravićemo još nekoliko koraka da bi smo to pružili i onima koji nisu uspjeli iz formalnih ili nekih drugih razloga da završe tu proceduru na vrijeme", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su za sve teška vremena, izražavajući zahvalnost boračkim kategorijama na strpljenju i na teretu koji su podnosili i koji podnose.

"Želim da prepoznate da smo se trudili ovih godina da izvršavamo svoje obaveze uprkos teškim izazovima vremenu krize i svega onoga što nas je pratilo od političkih pritisaka, ekonomskih i finansijskih i činjenice da je Republika Srpska mala i da nema sve one instrumente i mehanizme koje imaju neke velike države. Ponašamo se na način koji je odgovoran i uspjeli smo i za boračke kategorije i prošle godine i u prethodnim godinama da izmirimo obaveze", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da to nisu dovoljna izdvajanja, ali da Vlada u budžetu planira preko 240 miliona KM za te potrebe, te da ta činjenica dovoljno govori sama za sebe.

Cvijanovićeva je podsjetila da Vlada Republike Srpske za oba boračka dodatka izdvaja više od 50 miliona KM, a više od 160 miliona KM za invalidnine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike srpske Milenko Savanović rekao je da je Vlada činila i čini sve što može i pokazuje maksimalnu odgovornost i ozbiljnost prema porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, čineći sve da riješi osnovna pitanja - stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje.

On je naveo da je, kada je riječ o Banjaluci, zbrinuto 936 korisnika iz kategorija porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, od čega 463 putem izgradnje stanova, a ostale putem bespovratnih novčanih sredstava, što je ukupno iznosilo oko 21 milion KM.

"Kad se tome doda da smo u Banjaluci kroz socijalno zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla u procesu stečaja, likvidacije ili privatizacije u 31 preduzeću uložili 22 miliona KM i zbrinuli 7.309 radnika, zatim da smo kroz program akcionog zapošljavanja preko Zavoda za zapošljavanje uložili oko 10,5 miliona KM, zbirno gledano Vlada je od 2006. godine uložila u ovaj grad oko 56 miliona KM", naveo je Savanović.

Savanović je rekao da je u cijeloj Republici Srpskoj stambeno zbrinuto do sada 7.980 korisnika iz tih kategorija, gdje je dodjeljeno 3.211 stanova , a preko četiri hiljade lica iz ovih kategorija je dobilo bespovratnu novčanu pomoć.

Porodicama poginulih i RVI  premijerka uručila ključeve 120 stanova

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu banjalučke Gradske uprave Goran Šljivar rekao je da je za izgradnju 142 stambene jedinice u dvije zgrade uloženo oko 6,4 miliona KM, od čega su 5,3 miliona KM sredstva Vlade Srpske, a 1,1 miliona KM je obezbijedio grad, te da u tu cijenu nije uračunato gradsko građevinsko zemljište.

On je dodao da je na području grada za potrebe stambenog rješavanja porodica poginulih boraca i RVI izgrađeno 477 stambenih jedinica.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike srpske Nedeljko Mitrović naveo je da ova Vlada ulaže maksimalne napore na rješavanju socijalne i materijalne problematike ovih kategorija stanovništva, dodajući da sada predstoji i rješavanje pitanja zapošljavanja djece poginulih boraca.

Svečanom uručenju ključeva prisustvovao je i bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite, a sadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Za izgradnju objekata u naselju Ada uloženo je 5, 5 miliona maraka. 

 Izvor: SRNA/RTRS