latinica  ћирилица
20/05/2016 |  16:06 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Rusija zaoštrila odnos prema Crnoj Gori

Oštra reakcija zvanične Moskve nakon što je 28 članica NATO potpisalo pristupni protokol o ulasku Crne Gore u Alijansu. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je najavilo proporcionalni odgovor na širenje NATO, a zvaničnici ruske Dume su, između ostalog, upozorili da "Crna Gora prelazi u kategoriju potencijalnih ciljeva Rusije".

Reagujući na činjenicu da je 28 država članica NATO potpisalo protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je ocijenila da je to pokušaj NATO-a da promjeni vojni i politički pejzaž u Evropi, što utiče na interese Rusije koja će proporcionalno odgovoriti.

I portparol Kremlja Dimitri Peskov je saopštio da "prihvatanje Crne Gore u članstvo NATO-a ne doprinosi bezbjednosti Evrope, čak suprotno, može da doprinese porastu tenzija na kontinentu".

Reagovali su i zvaničnici ruske Dume, upozorenjem da pristupanjem Alijansi Crna Gora prelazi u kategoriju potencijalnih ciljeva Rusije, kako je rekao član Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Andrej Klimov za list 'Komersant'. A šef Odbora za odbranu ruske Dume Sergej Žigarjev ukazao na opasnost od potencijalnog razmještanja NATO baza u Crnoj Gori.

Zvaničnih reakcija Podgorice  još nema. A nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac, komentarišući  ocjene zvanične Moskve, kaže da su one rutinske i da će proći:

"Mislim da treba da budemo suočeni sa time da se radi prije svega o konstantnom negativnom stavu Rusije prema širenju NATO. A sa druge strane njenom reagovanju kada je u pitanju onaj dio balkanskog poluostrva koga je ona smatrala zonom svog interesa i uticaja. Ne vjerujem da će Crna Gora u odnosima sa NATO ići na stvaranje NATO baza u Crnoj Gori. To ne bi bilo dobro. Naravno svaka baza je predmet interesovanja pa i nekakvog odnosa one protivničke strane", ocjenjuje Lukovac.

(RSE)