latinica  ћирилица
20/05/2016 |  16:26 ⇒ 21:52 | Autor: RTS

Turski parlament usvojio prijedlog o ukidanju poslaničkog imuniteta

Za kontroverzni predlog o ukidanju imuniteta poslanicima protiv kojih je pokrenut sudski postupak glasalo je 376 poslanika, što je više od dvije trećine glasova potrebnih za direktno usvajanje teksta bez sprovođenja referenduma, rekao je predsjednik parlamenta Ismail Kahraman.
Istanbul (Foto: edugeography.com) -
Istanbul (Foto: edugeography.com)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je prije objavljivanja rezultata da je to "istorijsko glasanje" koje će pokazati da turski narod ne želi da u parlamentu sjede oni koji su izvršili krivična djela.

"Narod ne želi da u parlamentu sjede oni koji podržavaju separatističke terorističke organizacije", naveo je Erdogan aludirajući na Radničku partiju Kurdistana koju Turska smatra terorističkom grupom.

Demokratska narodna stranka, najveća prokurdska partija u zemlji, usvajanje prijedloga o ukidanju imuniteta vidi kao instrument koji vlast koristi za istiskivanje njenih poslanika iz parlamenta.

Slabljenje te stranke moglo bi da poremeti ravnotežu moći u parlamentu u korist vladajuće Stranke pravde i razvoja, koja se pod vođstvom Erdogana zalaže za uvođenje predsjedničkog sistema.

Zvanični Berlin izrazio je zabrinutost zbog današnjeg ishoda glasanja u turskom parlamentu, ocijenivši da će to dovesti do političkih podjela.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće sa Erdoganom u ponedjeljak o stanju demokratije u Turskoj na prvom Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu.