latinica  ћирилица
21/05/2016 |  12:55 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Manojlo Vukotić: Manite politikanstvo, Srpska je najvažnija

Direktor Izdavačke kuće "Vukotić medija" Manojlo Vukotić smatra da beogradski "novinari" i "politički analitičari", koji se kritički osvrću na dešavanja u Republici Srpskoj i prema predsjedniku Miloradu Dodiku ne znaju da Srpska predstavlja jedinu pravu srpsku pobjedu i poručuje da je krajnje vrijeme za znalačkiji i ozbiljniji odnos Beograda prema Srpskoj.
Manojlo Vukotić (foto: www.mc.rs) -
Manojlo Vukotić (foto: www.mc.rs)

On je konstatovao da neki od onih koji u kolumnama beogradskih listova ili gostujući na BN televiziji predstavljaju miting "Srcem za Srpsku" u Banjaluci kao cirkus, a Dodika kao "američkog prevaranta" i "osobu koju treba smijeniti", iskazuju ispraznost, nerealnost, neznanje, ispolitizovanost i stručno foliranje.

"Ne poznaju ni geografsku kartu, koja se lomata, sužava i širi tako kako je, posle dugih noći, iscrtana u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Dejtonu. Ne znaju tu elementarnu stvar - važnost Dejtona, značaj stvaranja Republike Srpske i da je to na kraju krvavog rata jedina prava srpska pobeda", poručio je Vukotić.

On kaže i da oni koji se služe takvim jezikom ne znaju ništa o ponosu izmučenog naroda u Republici Srpskoj koji "čistije, iskrenije, odanije, vjernije, voli srpstvo i Srbiju, nego mnogobrojne srpske, vlastodržačke i opozicione, brigade u kojima i oni kloparaju".

"Ne znaju muke, suze, prkos, otpor tih milion i nekoliko stotina hiljada koji su se borili i bore se da bi živeli na svome. Ne znaju ništa o uzrastanju tog srpskog entiteta, školovanju, kulturi, univerzitetima, putevima, mostovima", ističe Vukotić.

On naglašava da ti "analitičari" i "novinari" ne znaju da "zucnu, na primjer, da su u toj, sa svih strana sabijenoj, pritisnutoj, omeđenoj Srpskoj, eto, plate veće nego u Srbiji, penzije veće nego u Srbiji, investicije veće nego u onom drugom delu BiH".

"Oni odmeravaju, odavde, iz kabineta i salončića, ko je veći izdajnik ili patriota u Srpskoj, na kojoj su strani Mladićev sin ili Karadžićeva kćerka, kome namiguje Vučić i zašto se srpski patrijarh meša u njihovu politiku, zašto pevaju na mitingu", ukazao je Vukotić.

On je upozorio da, istovremeno, ti, kako ih je nazvao, vozdignuti, naduvani krajputaši šaraju po leopardovoj koži Srpske i Srbije za honorare i za svoj prestiž, "natucajući šta bi bilo kad bi bilo i šta bi moglo biti kad ne može i kad može".

"Tako se odvajala i podvajala Crna Gora - pa je otišla. Tako se potcenjivalo, zapostavljalo i Kosovo - pa je otišlo, iako kažu da nije. Ogromne, presudne, zasluge za sve ovo ima Beograd. Istorija nam se ponavlja. Čak brutalno", ukazuje Vukotić.

On smatra da je vrijeme, sada kada su prošle dvije decenije od konstituisanja Republike Srpske, da se Srbi u Beogradu - od vlasti do novinara - ozbiljnije, predanije, toplije, poštenije, znalačkije, prijateljskije, bratskije odnose prema Srpskoj.

"Mnogi bi je rušili. Oni sa strane, ali, i odavde. Njeni temelji, njena zgrada - kroz koju duvaju mnogi vetrovi - moraju se očuvati. Potkopavanjem njenih temelja potkopava se i ovo što je ostalo od Srbije. Hoće li i kada to biti nova srpska država - daleko je to. Ostavimo to. Ne buncajmo o tome. Јoš je mrak na ovim prostorima Balkana. Ali, Srpska je - realnost", napomenuo je Vukotić.

On je poručio da je vrijeme da se prestane sa tim besmislenim beogradskim, terazijskim, vaganjima i mjerenjima zasluga na grame i bezljudim potcjenjivanjem, globalističkom procjenjivanjem ko ima veće ožiljke na licu, šegačenjem sa istorijom, potpirivanjem vatre na čijoj je ko strani, besmislenim navijanjem za jednu ili drugu stranu...

"Srpska je najvažnija. Manite politikantstvo! Srpska je najdraža! Zaboravite navijanje! Srpsku valja odbraniti. Pameću. Pomoći. Prestanimo u Beogradu da se maćehinski i nonšalantno, supervizorski, nadobudno i liderski, odnosimo prema Republici Srpskoj, prema veoma časnom delu našeg naroda u Srpskoj. Srpska je deo našeg ikonostasa, naše porte, bez koje bi zvona tužno jecala, kao i za kosovskim, nemanjićkim, svetinjama. Srpska je - i naša", poručio je Vukotić.