latinica  ћирилица
21/05/2016 |  18:21 | Autor: BETA

Abortus podijelio Hrvatsku, dva skupa u Zagrebu

Nekoliko hiljada aktivista inicijative "Hod za život" protestovalo je u Zagrebu zalažući se za zabranu pobačaja, dok je istovremeno održan i kontraprotest onih koji se zalažu za pravo na izbor. Dvije djevojke su privedene, i ubrzo puštene.
"Hod za život" protest u Zagrebu (Foto: hu-benedikt.hr) -
"Hod za život" protest u Zagrebu (Foto: hu-benedikt.hr)

Oba skupa u centru Zagreba obezbjeđivala je policija. U jednom trenutku došlo je i do koškanja između učesnika dva skupa, ali je sve završeno bez većih incidenata.

Aktivisti inicijative "Hod za život", koju su organizovala konzervativna udruženja, krenuli su sa Trga kralja Tomislava u koloni do glavnog Trga bana Јelačića gdje se održava prigodan program pod sloganom "Za život, porodicu i Hrvatsku".

Veliki broj učesnika skupa nosio je majice i balone u crvenim, bijelim i plavim bojama na kojima je pisalo "Hod za život".

Prema novinarskim procjenama u povorci je bilo oko 3.000 ljudi, dok je inicijativa saopštila, pozivajući se na policiju, da ih je bilo oko 15.000. Među okupljenima bila je i premijerova supruga Sanja Orešković sa kćerkama.

Uoči početka šetnje organizatori skupa naveli su da "miroljubivim hodom žele da skrenu pažnju na dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, kao i na to da je čovjek najvrednije bogatsvo za porodicu i Hrvatsku".

Inicijativu čini više katoličko-konzervativnih udruženja, među kojima i "U ime obitelji" koje je 2013. godine iniciralo referendum o braku kao zajednici muškarca i žene da bi unapred onemogućili izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

U isto vrijeme građanska inicijativa "Odbrani pravo na izbor" održala je kontraprotest, koji su podržali i predstavnici opozicione Socijaldemokratske partije. Procjenjuje se da se okupilo oko 300 građana.

Oni su nosili brojne transparente protiv ograničavanja prava na abortus među kojima su se isticali "Nećemo natrag na ilegalni pobačaj", "Samo u sekularnoj državi ravnopravnost je moguća", "Moje tijelo, moj izbor" i "Žena je čovjek, a ne inkubator".

Organizatori kontraprotesta naveli su da žele da upozore na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa koje žele da ograniče pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.