latinica  ћирилица
21/05/2016 |  18:46 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

TE Stanari dobila privremenu dozvolu za rad (VIDEO)

Termoelektrana Stanari dobila je privremenu upotrebnu dozvolu i od iduće sedmice počinje s probnim radom u punom kapacitetu. Bude li sve kako je planirano, na godišnjem nivou to bi značilo dva miliona megavat-časova električne energije za tržište.
Stanari - Foto: RTRS
StanariFoto: RTRS

Privremenu upotrebnu dozvolu predstavnivima EFT grupacije ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić uručila je na godišnjici obilježavanja dolaska ove kompanije u Stanare i početka revitalizacije rudnika lignita.

Nakon nešto manje od tri godine konačno je izgrađena i puštena u rad jedna od najvećih u regionu i svakako najveća termoelektrana u Bosni i Hercegovini izgrađena u posljednjih trideset godina.

U termoelektranu je vlasnik “EFT Grupa“ britanska energetska kompanija do sada je uložila 480, a ostaje da uloži još 70 miliona evra do konačne cifre od 550 miliona kolika je ukupna vrijednost ove investicije.

Otvaranjem Termoelektrane biće zaposleno dodatnih 200 radnika ne samo iz Republike Srpske, već i iz Federacije BiH, Srbije, pa i energetičari iz zemalja zapadne Evrope. Rudnik i termoelektrana stanari sada zapošljavaju gotovo 900 radnika.

Puštanjem u rad TE Stanari najviše su se obradovali stanovnici ove opštine, koji su sem novih radnih mjesta svjedoci i konstantnog ulaganja u infrastrukturu, ali i ostale resurse u Stanarima. Uz lokalnu zajednicu, veliku korist od ovog objekta imaće i Republika Srpska.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je rekla da se ovim dokumentom potvrđuje da su svi radovi izvedeni sa planskom, projektnom i tehničkom dokumentacijom i da su ispoštovane sve mjere zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU.

Ministarka Golić uručila upotrebnu dozvolu (Foto: RTRS)

Predsjednik "EFT grupe" Vuk Hamović rekao je da će Termoelektrana od iduće sedmice raditi u punom kapacitetu, ali da će do izdavanja konačne upotrebne dozvole uslijediti svakodnevna testiranja, kontrole i optimizacije.

Hamović kaže da je električna energija prvenstveno namjenjena za izvoz, ali da će nešto ostajati i na ovom prostoru ukoliko se nađu potrošači.

Investitor, EFT grupacija ,do sada je uložio skoro 500 miliona evra, a u budžete se slilo oko 100 miliona maraka po osnovu poreza i ostalih naknada. Kada počne da radi kvartalno će za koncesione naknade izdvajati oko 1,5 miliona maraka. Najveću energetsku investiciju u ovom regionu snažno je podržala Vlada RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će kompanija "EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari" poboljšati energetski bilans Srpske i dati doprinos njenom ukupnom razvoju.

Gradnja TE u Stanarima u potpunosti je promijenila ovaj kraj. Otvorena su nova radna mjesta, obezbijeđene redovne plate. Trenutno je zaposleno više od 600 radnika, a kada počne sa radom novi kop biće angažovano oko 900 radnika. Ove godine titulu najboljeg ponio je Bojan Stevanović koji je istakao da je ova firma takva da daje mogućnost svakom, a naročito mladim ljudima da mogu da napreduju.

Termoelektrana "Stanari" godišnje će proizvoditi dva miliona megavat časova električne energije sa potrošnjom uglja od 2,5 miliona tona.