latinica  ћирилица
21/05/2016 |  20:10 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Održani "Dani jagode" u Slatini (VIDEO)

Ljubitelji jagode danas su uživali u Slatini, na 12-im Danima jagode. Predstavilo se više od 60 proizvođača, koji, za razliku od prethodnih godina, nemaju problema s plasmanom. Domaći kvalitet je sve više prepoznat od kupaca.
Јagoda - Foto: RTRS
ЈagodaFoto: RTRS

Na tradicionalnoj manifestaciji "Dani jagode", koja je danas održana u Slatini kod Laktaša, u konkurenciji više od 60 proizvođača ovog voća, pobijedio je Sladan Ćetojević iz Ćetojevića. Drugo mjesto osvojio je Drago Bašić iz Kadinjana, a treće Goran Babić iz Slatine.

Iako je izostala organizovana proizvodnja i otkup, proizvođači jagoda u opštini Laktaši zadovoljni su ovogodišnjim rodom i cijenom. Dok proizvođači zadovoljno trljaju ruke, kupci još uvijek nisu spremni da za kvalitetnu jagodu izdvoje više novca.

U proteklih 13 godina iz skromnog opštinskog budžeta godišnje se u prosjeku izdvajalo oko 15 hiljada maraka za nabavku kvalitetnog sadnog materijala i edukaciju proizvođača.

"Ponosni smo na jagodu, na taj naš domaći proizvod. Iz budžeta opštine Laktaši u ovoj godini predviđen je podsticaj poljoprivredi kojim se jagodarima uručuje sadni materijal", rekao je načelnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman.
 On je dodao da je veoma bitno da se ta sredstva usmjere prema onim proizvođačima koji stvarno žele da prošire svoju proizvodnju.

Agronom Dalibor Dončić istakao je da može sa sigurnošću tvrditi da su to zdravstveno ispravni plodovi jagode i da pružaju zadovoljstvo ukusa, mirisa i vizuelnog izgleda.

U narednom periodu u planu je pokretanje aktivnosti na brendiranju slatinske jagode kao prepoznatljivog organski proizvedenog voća sa zaštićenim geografskim porijeklom.