latinica  ћирилица
22/05/2016 |  08:59 | Autor: TANЈUG

Avganistan: Vođa talibana ubijen u napadu američkog drona

Lider avganistanskih talibana Mula Ahtar Mansur ubijen je u napadu američke bespilotne letelice, rekao je talibanski komandant Mula Abdul Rauf.
Mula Ahtar Mansur (Foto:irib.ir) -
Mula Ahtar Mansur (Foto:irib.ir)

Rauf je danas agenciji AP rekao da je Mansur ubijen u petak kasno uveče, u pograničnoj oblasti između Avganistana i Pakistana.

Kancelarija avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija potvrdila je da je napad izveden, ali nije mogla da potvrdi da je Mansur ubijen.

Šef avganistanske vlade Abdulah Abdulah rekao je, međutim, da je Mansur "najvjerovatnije" mrtav.

Mansur je predvodio talibane nakon što je prošlog ljeta objavljena smrt osnivača tog pokreta, Mule Muhameda Omara.

Mansur, koji je bio Omarov zamenik, skrivao je njegovu srmt više od dvije godine i u njegovo ime predvodio talibane sve dok avganistanska vlada nije objelodanila da je Omar mrtav, podsjeća američka agencija.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je sinoć da je lider avganistanskih talibana mula Ahtar Mohamad Mansur vjerovatno ubijen u napadu američke bespilotne letelice.

Kako je dodao, Mansur je ubijen zajedno sa još jednim talibanskim borcem u napadu koji je američki predsjednik Barak Obama odobrio, prenosi Rojters.

Pentagon je potvrdio da je američka vojska izvela vazdušni napad čija je meta bio vođa avganistanskih talibana mula Ahtar Mohamad Mansur u pakistanskom regionu na granici sa Avganistanom, saopštio je Pentagon.

"Јoš uvek procijenjujemo rezultate udara i iznijećemo više informacija čim ih budemo imali", rekao je portparol Pentagona Piter Kuk, prenosi Rojters.