latinica  ћирилица
22/05/2016 |  09:07 | Autor: Agencije

Noć muzeja obilježena širom Srpske (VIDEO)

Muzejske ustanove u Republici Srpskoj pridružile su se manifestaciji "Noć muzeja".
Banja Luka: Noć muzeja - Foto: SRNA
Banja Luka: Noć muzejaFoto: SRNA

U Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci, posjetioci su mogli pogledati izložbe "Nova religija", "Povratak na Mjesec- Kratka istorija budućnosti", dok je u Kamenoj zgradi u tvrđavi Kastel postavljena izložba "Na putevima modernizma- Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo.

Na platou ispred Muzeja, organizovan je i muzički program. "Noć muzeja" je tradicionalna manifestacija koja se, istovremeno, održava u više od 2.000 evropskih muzeja.

Rekordna posjeta u Muzeju Kozare

Više od stotinu ljudi posjetilo je sinoć Muzej Kozare u Prijedoru, što je rekordan broj u posljednjih devet godina od kada se u ovoj ustanovi obilježava "Noć muzeja".

"Praksa u svijetu je da se tu noć stalne postavke i tematske izložbe kao uobičajeni sadržaji obogate nekim aktivnostima koje imaju svrhu da širu publiku privuku u muzej i predstave ga u nekom drugačijem svjetlu", rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

"Noć muzeja" u Muzeju Kozare trajala je od 20.00 časova do iza ponoći, a praćena je koncertom banjalučkog džez sastava "Mundens" /Moondance/.

Osim stalne likovne postavke, etnološke izložbe "Stari zanati", etnološke izložbe "Tragovima naših predaka", te istorijske izložbe "Kozara, spomenik slobode", gosti Muzeja Kozare sinoć su mogli vidjeti demonstraciju starih zanata i film o narodnim nošnjama iz zbirke Aleksandra Dragića.

Najmlađim posjetiocima poklonjene su majice sa logom Muzeja Kozare i ovogodišnje "Noći muzeja", a distribuisani su i flajeri nove aktivnosti pod nazivom "Poklonite muzeju" koja je jedan od načina za dopunjavanje muzejskih zbirki.

"Kroz niti vune pričam ti..."

Izložbom tkanih vunenih prekrivki iz etnološkog fundusa Muzeja Hercegovine pod nazivom "Kroz niti vune pričam ti...", u Muzeju Hercegovine u Trebinju obilježena je tradicionalna manifestacija "Noć muzeja".

Viši kustos u Muzeju Hercegovine Božana Đuzelović navela je da ova ustanova tradicionalno povodom evropske manifestacije "Noć muzeja" priprema izložbu iz svog fundusa, napominjući da su ove godine željeli posjetiocima da ispričaju kakva su umjetnička djela pravile hercegovačke tkalje.

"Predstavili smo ćilime, gubere i rute, prepoznatljive po njihovim šarama i ukrasima - predmete koji imaju kontinuitet i koji se i danas rade", rekla je Đuzelovićeva, koja je etnolog.

"Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015"

Muzej Stare Hercegovine u Foči obilježio je evropsku "Noć muzeja" izložbom "Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015" o masovnom stradanju Srba iz BiH u Prvom svjetskom ratu.

Postavka Regionalnog muzeja iz Doboja, čiji je autor direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda Radovan Pilipović sadrži kratak pregled foto i pisanih dokumenata o stradanjima interniraca koje su austrougarske okupacione vlasti za vrijeme Prvog svjetskog rata potjerale sa ognjišta, najviše iz jugoistočne Bosne i na putu za Arad zatočile u nehumanim uslovima u Doboju, u barake u kojima su prethodno držani oboljeli konji.