latinica  ћирилица
22/05/2016 |  10:29 | Autor: SRNA

Јeremić: Svako ima pravo na svoju ocjenu kandidata

Srpski kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Јeremić rekao je da imati dobru saradnju i kvalitetne kontakte u nekom dijelu svijeta nikako ne znači da ste "njihov čovek".
Vuk Јeremić - Foto: AP
Vuk ЈeremićFoto: AP

Komentarišući to što se Danijel Server i pojedinci u Americi protive da on dobije taj posao, prozivajući ga da se svrstava uz Moskvu, odnosno da je kao predsjednik Generalne skupštine UN organizovanjem izvođenja "Marša na Drinu" uznemirio Bošnjake, Јeremić kaže da je činjenica da je srpsko predsjedavanje dobilo veoma pozitivne ocjene u najznačajnijim međunarodnim krugovima i u većini svjetskih prijestonica, ali da svako ima prava na svoju ocenu.

On kaže i da mu je žao što su određeni lobistički krugovi pokušali da zlonamjerno interpretiraju koncert koji je organizovan u UN za srpsku Novu godinu.

"Nismo imali namjeru da bilo koga vređamo ili uznemiravamo", rekao je Јeremić za "Politiku".

Povodom mogućnosti da SAD ulože veto na njegov izbor Јeremić navodi da uslov da neko bude izabran nije samo kvalitet i ugled koji posjeduje, već i da se uklopi u određeni "profil" o kojem će se saglasiti, prije svega, stalne članice Savjeta bezbjednosti.

Kada je riječ o značaju njegove kandidature za Srbiju Јeremić je naglasio da sama kandidatura znatno doprinosi međunarodnom ugledu zemlje, s obzirom na to da kampanja pruža nesvakidašnju priliku da se ostvare susreti na visokom nivou i pokrenu teme od važnosti za spoljnu politku i ekonomske interese zemlje.

"Tu priliku treba iskoristiti", rekao je Јeremić.