latinica  ћирилица
22/05/2016 |  16:45 | Autor: TANЈUG

Novi turski premijer: Nastaviću borbu protiv ID

Budući turski premijer Binali Јildirim izjavio je da će nastaviti borbu protiv ID i kurdskih ekstremista u Turskoj ali i Siriji.

Јildirim je dodao da promjena na čelu vlade neće izmijeniti borbu protiv terorističkih grupa.

On je takođe dodao da EU treba da okonča "konfuziju" oko svoje politike prema migrantima i da Turska treba da zna šta šta Unija misli o tome, prenio je Rojters.

On je na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) kazao i da će Turska nastaviti da reguliše mjere radi poboljšanja stanja ljudskih prava i demokratije, bez obzira da li dođe ili ne do njenog članstva u EU.

Dosadašnji turski ministar saobraćaja Binali Јildirim danas će i formalno biti imenovan za predsjednika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i premijera Turske, javlja AFP, uz ocjenu da će time biti ojačan uticaj na vlast koji ima Јildirimov mentor, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Јildirim (60), dugogodišnji Erdoganov prijatelj, jedini je kandidat na vanrednom kongresu partije na kojem će danas biti izabran predsjednik partije, što znači da će on postati premijer, navodi francuska agencija.

Njegov glavni zadatak, kažu posmatrači, biće da izdejstvuje izmjene Ustava kako bi se Turska transformisala iz parlamentarnog u predsjednički sistem, čime bi Erdogan dobio veća ovlašćenja.

Јildirim će na čelu vlade zameniti dosadašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua, koji se sa Erdoganom zavadio oko vlasti, navode agencije.