latinica  ћирилица
22/05/2016 |  19:19 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Na pomolu milionska šteta, Strabag tužio BiH zbog mosta kod Svilaja (VIDEO)

Zbog neodgovornosti vlasti u Sarajevu i nepoštovanja Ugovora sa austrijskom kompanijom Strabag o izgradnji mosta na Savi , BiH bi mogla bespovratno da izgubi milione maraka. Strabag je tužio BiH pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu tražeći odšetu od blizu pet miliona maraka. Austrijanci su izračunali da im je tolika šteta nanesena zbog neuspjelog pokušaja izgradnje mosta preko Save kod Svilaja.
Svilaj - mapa - Foto: RTRS
Svilaj - mapaFoto: RTRS

Pompezno najavljeni projekat izgradnje mosta preko Save kod Svilaja propao je a da se mastilo na Ugovoru o izgradnji nije ni osušilo. Austrijska kompanija Strabag je 2011. tužila BiH jer nije na vrijeme uvedena u posao, a sada traže milionsku odštetu. Bh. strana vansudskom nagodbom nastoji da izbjegne neizvjestan arbitražni proces.

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Saša Dalipagić izjavio je u aprilu ove godine da će u Savjetu ministara prvo vidjeti da li će Strabag pristati na vansudsku nagodbu, a bili bi, kaže, zadovoljni kada bi prošli sa osnovnim dugom bez kamata od 642.000 evra.

Tragično je da građani BiH plaćaju greške izabranih bh. zvaničnika, a još tragičnije što izgradnja mosta nije ni počela. U Tužilaštvu BiH potvrđeno nam je da istražuju odgovornost za propali posao sa Strabagom.

"Meni se čini da su propusti rezultat nesavsjenog poslovanja tadašnjeg ministra i da bi bilo krajnje vrijeme da neko odgovora za nastalu štetu", rekao je Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog vijeća PS BiH.

Hanka Vejzović, zamjenik predsjednika Komisije za saobraćaj i komunikacije PS BiH iz DF-a ističe da će se dug morati platiti.

"Oostaje da se vidi ko je kriv. Slučaj datira iz prošlomandatnog saziva Savjeta ministara, dakle iz vremena ministra Damira Hadžića, a riječ  je, po svemu sudeći, o kriminalu", kaže Vejzović.

Strabag je tužio i Hrvatsku koja je sa BiH bila naručilac izgradnje mosta koji bi spojio dvije obale Save kod Svilaja. Hrvati su se nagodili i Austrijancima isplatili više od milion maraka, ali sada taj novac sudski potražuju od BiH koju krive za propast posla sa Strabagom.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković je mišljenja da stvari treba rješavati dijalogom, a nikako sudskim sporovima. To je, kaže , zadnje što ostaje.

Taktiziranje hrvatskog ministra i ne čudi jer konzorcij dvije kompanije Hering iz Širokog Brijega i Vijadukt iz Hrvatske ima najozbiljnije šanse da dobije posao izgradnje mosta preko Save kod Svilaja. Iako je njihova ponuda od 48 miliona maraka za 10 miliona veća u odnosu na prošlog izvođača austrijski Strabag.