latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:18 ⇒ 09:21 | Autor: RTRS

"Mostarski Srbi najveći gubitnici rata"

Aktivisti mostarskih nevladinih organizacija - Marin Bago, predsjednik Future, udruženja za unapređenje kvaliteta života, i Husein Oručević, član Omladinskog kulturnog centra Abrašević ocijenili su za RSE da su mostarski Srbi najveći gubitnici rata.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

"Mislim da su mostarski Srbi najveći gubitnici rata. Nisu razvijali političke strukture koji će raditi u njihovom interesu. Podsjetio bih da je odmah poslije rata - mnogo ljudi to ne zna - struktura gradske vlasti bila sljedeća: gradonačelnik je bio iz jednog naroda, zamjenik gradonačelnika gradonačelnik je morao biti iz drugog, a predsjednik Gradskog vijeća iz trećeg. U Gradskom vijeću je bilo deset Hrvata, deset Bošnjaka, deset Srba i pet ostalih. Poslije je došlo do miješanja Visokog predstavnika Ešdauna i promjene statuta grada, ali Srbi su i tada imali priliku da učestvuju u političkom životu Mostara. Nakon toga kao da je ispod žita napravljen dogovor da Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovini budu takozvani federalni Srbi, pa je tako bilo i u Mostaru. HDZ je predložio svoje Srbe, SDA svoje, pa su Srbi izgubili svoj legitimitet, odnosno ostali su bez svoje političke i društvene strukture. Prema, tome sigurno je da su Srbi najveći gubitnici - ne samo u Mostaru nego i u Hercegovini", zaključio je Bago.

Husein Oručević iz Omladinskog centra Abrašević saglasan je sa ovakvim stavom:

" To se vidi na svakom koraku, ne samo sa stanovišta onoga što je Mostar nekada bio nego i šta bi trebalo da bude. Mostarski Srbi, koji su raseljeni po Beogradu, Trebinju i drugim gradovima, pamte onaj Mostar koji smo mi možda i zaboravili zato što predugo živimo u ovom poslijeratnom Mostaru. Oni i danas za sebe kažu da su Mostarci i time se ponose".