latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:32 ⇒ 09:34 | Autor: sportal.rs

Srbija: Poglavlje 23 na redu tek krajem godine?

Zbog blokade Hrvatske, Srbiji curi vrijeme da do jula bude bliža EU. U Evropskoj komisiji bez zajedničke pregovaračke pozicije.
Srbija - EU - Foto: ilustracija
Srbija - EUFoto: ilustracija

Ukoliko u narednim danima ne dođe do pomaka oko hrvatske blokade poglavlja 23, Srbija će ući u “crvenu zonu“, a naredni korak prema EU mogao bi da se prolongira za kraj godine.


Naime, curi vrijeme da se obavi sav tehnički posao kako bi pregovori o ovom poglavlju počeli za vreme predsjedavanja Holandije, odnosno do kraja juna. U slučaju propuštanja ovog roka, vrlo lako bi se moglo desiti da se sve tempira tek za decembar, kada predsjedavanje EU završava Slovačka, tvrde izvori “Novosti“ u Briselu.

Prema informacijama lista, zbog nedostatka konsenzusa među članicama, Evropska komisija još ne može ni da počne izradu nacrta zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23. A nju, prije nego što se da zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja, mora da prouči i odobri svih 28 članica.

Zagreb i dalje ne odustaje od tri uslova za ovo poglavlje - ukidanje zakona u univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, garantovana mjesta za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu i potpuna saradnja sa Hagom.

Pojedine članice EU, među kojima su najaktivnije Njemačka i Austrija, vrše pritisak na Hrvatsku da popusti. Danas bi u Briselu, na marginama Savjeta za spoljne poslove, šefovi diplomatija ovih zemalja Frank Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc o tome trebalo da razgovaraju sa hrvatskim kolegom Mirom Kovačem.