latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:37 ⇒ 11:49 | Autor: novosti.rs

Istoričari svjedoče o Nediću, protesti pred sudom

Na današnjem ročištu u postupku rehabilitacije Milana Nedića, predsjednika Vlade Srbije u vrijeme okupacije, očekuje se dolazak i Nikole Milovančeva, slovenačkog istoričara i pravnika.
Milan Nedić - Foto: Novosti.rs
Milan NedićFoto: Novosti.rs

Ispred suda u Timočkoj okupilo se oko 50 ljudi podijeljenih u tri tabora: Nedićevce, Partizane-Ljevicu i žene u crnom.

Partizani su vikali: "Fašisti" i "Nema nama spasa dok petokraka ne zasija", a Nedićevci: "Bando Hrvatska!"

Suprotstavljene je razdvojilo  pedesetak policajaca. Okupljeni su stigli sa transparentima sa porukama. Partizani drže transparent: "Smrt fašizmu - sloboda narodu", Žene u crnom: "Protiv fašizma, NE rehabilitaciji", dok Nedićevci drže veliki transparent na kom piše: "Ali ja ću letjeti ka raju, ne ka paklu, vidjeti bar milion Srba koji mi duboko zahvaljuju jer ih je u životu ostavila moja 'izdaja'".

Na današnjem ročištu kao svedok je istoričar Bojan Dimitrijević, koji je stigao u sud.

Nikola Milovančev, slovenački istoričara i pravnik, trebalo bi da govori o progonu 35.000 Slovenaca u Nedićevu Srbiju.

Ukoliko Milovančev ne bude uspio da dođe iz Slovenije, kao svjedok pojaviće se istoričar Dragan Aleksić. Postupak rehabilitacije Nedića , kao i zahtjev z povrat imovine pokrenula je njegova rodbina.

Imovina Nedićevih vodila se na tri brata: Milana, Milutina i Boška. Najmlađi brat, Boško, rehabilitovan je još 1957. ukazom Јosipa Broza Tita, koji je njega i dio emigracije pozvao da se vrate i usele u napuštene italijanske kuće u Istri. Milutin Nedić, koji je bio oženjen Јelicom, kćerkom čuvenog kompozitora Stevana Hristića, rehabilitovan je prošle godine. S obzirom na to da su i za njih podneseni zahtjevi za restituciju, Aleksandar Nedić očekuje da će imovina u tim postupcima izvjesno biti vraćena.

Osim nekretnina, Nedićevi nasljednici traže i vraćanje izdavačkih prava za njegove knjige: "Srpska vojska i Solunska ofanziva", "Srpska vojska na albanskoj Golgoti" i "Srpska vojska na Krfu i u Africi". I nekretnine i autorska prava ratni premijer ostavio je testamentom od 2. aprila 1941. svojoj djeci Dušanu, Anđi, Desanki i Branki. Suprugi Živki ostavio je penziju, a ako ne dobije penziju da se njegova imovina dijeli na pet jednakih dijelova.