latinica  ћирилица
23/05/2016 |  12:49 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Nović: Po kojem kriterijumu Tužilaštvo BiH određuje prioritete?

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović danas je u Sarajevu izjavio da se teško oteti utisku da jedan broj predmeta u Tužilaštvu BiH ima apsolutni prioritet u rješavanju, kao i da ima političkog upliva na rješavanje određenih predmeta.
Sredoje Nović( arhiva) -
Sredoje Nović( arhiva)

"Ako ništa drugo, stiče se utisak da ima političkog upliva na rješavanje jednog broja predmeta", rekao je Nović na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda, na kojoj je razmatrana Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu.

Konstatujući da slučajevi ratnog zločina imaju apsolutni prioritet, Nović je dodao da među ostalim predmetima u Tužilaštvu postoje neki koji su prioritetniji.

"Razumijem da dokazni postupak traje, ali se ne može godinama odugovlačiti da se javnosti saopšte informacije dokle su neke istrage stigle", istakao je Nović.

Prema njegovim riječima, potrebno je da postoji izbalansiran odnos kada su u pitanju "krupni" predmeti ratnog zločina.

"U javnosti se želi prikazati da se traži da broj optuženih, odnosno osuđenih, bude jednak na svim stranama, što nije tačno", tvrdi Nović.

On je naglasio da se traži odgovor na nekoliko krupnih pitanja, za šta su svi zainteresovani, i jednak progon ratnih počinilaca bez obzira na nacionalnu, religijsku ili neku drugu pripadnost.

"Јavnosti u Republici Srpskoj taj neravnopravan odnos izuzetno smeta, zbog čega imamo ozbiljne prigovore", istakao je Nović.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH postalo organ kojim političari prijete, što predstavlja uticaj na rad ove institucije.

Sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda prisustvovao je zamjenik glavnog tužioca BiH Božo Mihajlović, koji je rekao da parlament BiH nikada nije tražio od Tužilaštva da dostavi izvještaj o određenim slučajevima, kao što je slučaj "Dobrovoljačke ulice".

Podsjećajući da ratni zločini ne zastarijevaju, Mihajlović je rekao da Tužilaštvu BiH treba pomoći da dođu do dokaza da je neko kriv kako bi optužnica bila održiva.

Ustavnopravna komisija Doma naroda nije danas u prvom čitanju podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, koji se u Predstavničkom domu nalazi u amandmanskoj fazi.