latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:29 | Autor: SRNA

Šarović: Na potezu statistički zavodi

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da su na potezu statistički zavodi u BiH kada je riječ o popisu stanovništva.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

"To su tri partnerske institucije, koje su uostalom i vlasnici popisnog materijala i od čijeg dogovora zavisi ishod priče o popisu", rekao je Šarović u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, pred Republičkim zavodom za statistiku Srpske različite su aktivnosti i mogućnosti da se izađe iz sadašnje situacije.

Šarović je istakao da BiH treba kredibilan popis stanovništva, te da je uvjeren da će biti pronađeno rješenje da o ovom problemu ne bi odlučivali sud ili politika.

"Mislim da glavnu riječ treba da imaju stručnjaci i da oni daju svoj konačan stav", istakao je Šarović.

On je podsjetio na svoj ranije izrečeni stav da je loša odluka direktora Agencije statistiku BiH Velimira Јukića da odluku o obradi popisnih podataka donose jednostrano.

"Prema zakonu, Savjet ministara nema nadležnosti o pitanju popisa, odnosno objavljivanja rezultata popisa", ponovio je Šarović i dodao da pitanje popisa nije na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara.

On je napomenuo da nije dobio poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na sastanak u vezi sa problemom popisa stanovništva, ali da smatra svojom obavezom da se kao ministar u Savjetu ministara odazove pozivu institucija i Srpske i Federacije BiH.