latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:51 | Autor: TANЈUG

Rusija poslije napada u Siriji prekida povlačenje?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zabrinuta zbog niza teorističkih napada na zapadu Sirije, a na pitanje da li bi Rusija, nakon tih napada, mogla da revidira odluku o smajenju snaga u toj zemlji, on je odbio da odgovori.
Dmitrij Peskov - Foto: Beta/AP
Dmitrij PeskovFoto: Beta/AP

"Ne mogu da odgovorim na to pitanje. Mogu samo da podsjetim da je predsjednik (Vladimir) Putin rekao da infrastuktura našeg legitimnog prisustva u Siriji, na zahtjev legitimnih sirijskih vlasti, podrazumijeva mogućnost veoma fleksibilnog pristupa brojčanoj snazi našeg kontigenta", rekao je Peskov.

On je ocijenio da niz današnjih teorističkih napada u Siriji ukazuje na fragilnost situacije u regionu, prenio je TAS S.

Najmanje 101 osoba je poginula  u bombaškim napadima u dva uporišta sirijskog režima - gradovima DŽableh i Tartusu, za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

U napadu u DŽablehu je poginulo 53, a u Tartusu 48 ljudi, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, prenijela je agencija AFP.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je istakao da su to "bez sumnje najsmrtonosniji napadi" na pomenuta dva grada još od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011. godine.