latinica  ћирилица
23/05/2016 |  14:17 | Autor: SRNA

Prodanović: Rezultati popisa u interesu i vlasti i opozicije Srpske

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra da vlast i opozicija u Republici Srpskoj imaju zajednički cilj kada je u pitanju odluka o utvrđivanju jedinstvene metodologije za objavu rezultata popisa u BiH.
Lazar Prodanović - Foto: arhiv
Lazar ProdanovićFoto: arhiv

"Odluka Agencije za statistiku BiH bez saglasnosti entitetskih nadležnih zavoda za statistiku nije dobra odluka za BiH i ponovo dovodi objavu rezultata popisa na političko polje", istakao je Prodanović.

On je izjavio novinarima u Sarajevu da je trebalo učiniti sve da se dođe do zajedničkog rješenja, uključujući i mogućnost eventualnog prolongiranja roka konačnog objavljivanja rezultata popisa u BiH.

Prema njegovim riječima, sasvim je logično da rezultati popisa budu potvrđeni u parlamentu BiH.

"Nijedna agencija ne može biti iznad Parlamentarne skupštine BiH", naglasio je Prodanović i ocijenio logičnim da o odluci Agencije za statistiku BiH stav zauzme i Savjet ministara BiH.

On je uvjeren da će ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara imati stav da je u vezi sa ovim pitanjem potrebno poštovati dogovor entitetskih agencija za statistiku kao pretpostavku za fer i pošteno objavljene rezultate popisa stanovništva, koji ne bi dovodio u mogućnost bilo kakvu manipulaciju, prije svega, u vezi s brojem rezidentnih stanovnika.

Podsjećajući da rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine nikada nisu verifikovani u tadašnjoj Skupštini BiH, Prodanović je istakao da ne treba dozvoliti da ponovo dođe do takve situacije.

"Treba stvoriti sve pretpostavke da rezultati ovog popisa budu objavljeni, što je u interesu evropskog puta BiH, ali i pretpostavke koje bi stvorile uslove da popis stanovništva 2021. godine bude u skladu sa evropskim standardima i Ustavom BiH", poručio je Prodanović.