latinica  ћирилица
23/05/2016 |  14:30 ⇒ 24/05/2016 | 08:05 | Autor: RTRS

RTRS u posjedu dokumenata o formiranju islamske terorističke mreže u BiH (FOTO/VIDEO)

U Dnevniku 2 ekskluzivno smo objavili dokumente austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka iz kojih je vidljivo kako je formirana teroristička mreža u BiH.
Stvaranje terorističke mreže u BiH - Foto: RTRS
Stvaranje terorističke mreže u BiHFoto: RTRS

Dokumenti dokazuju kakve su uloge imali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i brojne vođe islamističkih organizacija.

U dokumentima je navedeno da je još u novembru 1992. godine pokrenut projekat žigosanja Srba kao genocidnog naroda, o čemu je Cerić, obavijestio Aliju Izetbegovića, koji je od saudijskog kralja Fahda dobio 400 miliona američkih dolara. Objavljujemo i listu telefonskih poziva između pripadnika odreda "El Mudžahedin" sa vodećim svjetskim teroristima.

Kao idejni tvorac terorističke mreže u BiH, označen je tadašnji imam Zagrebačke džamije Mustafa Cerić, navedno je u dokumentu austrijske službe za zaštitu ustavnog poretka. On u Zagrebu još novembra 1992. organizuje međunarodnu konferenciju o zaštiti ljudskih prava u BiH sa sekretarijatom u Beču. Okuplja oko stotinu predstavnika iz više od trideset islamskih zemalja na čelu sa uglednim ličnostima iz islamskog svijeta, kasnije vođama ekstremnih islamističkih organizacija. Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević ističe - Cerić je koristeći moć organizacije postao reis-ul-ulema, ali da se može i direktno dovesti u vezu sa prvim terorističkim napadima u BiH.

- Neposredno poslije organizacije te međunarodne konferencije mi ćemo imati bukvalno prvi teroristički napada na rijaset islamske zajednice, ubistvo četiri lica, ranjavanje sekretarama Omerdića, ubistvo zeta i unika bivšeg zeta reisa Hadžiavdića, naravno pošto je to vrijeme rata da će sve to biti pripisano srpskim zalutalim granatama - kaže Galijašević.

Izvršni odbor novosnovane islamističke organizacije nakon prvog sastanka u Zagrebu, ponovo se sastaje u DŽedi, Saudijskoj Arabiji. Sa Cerićem na čelu, Salihom Šabićem ličnim izaslanikom muslimanskog lidera u BiH Alije Izetbegovića i poznatim islamskim učenjakom - šeik Muhamed al Gazalijem - dogovoreno je da cilj ove organizacije bude širenje istine o genocidu nad bosanskim Muslimanima. Saudijski kralja Fahd, podržava Cerićev projekat sa 400 miliona američkih dolara, a sa po 20 Katar i Emirati.

- Bitno je ukazati da je u oktobru 1992. godine na tri mjesta pomenut počinjeni genocid prema bosanskim muslimanima iako do tada nismo imali nikakve ozbiljnije, ratne sukobe. Već se tada vidjelo da je projekat žigosanja Srba krenuo i da je to gurano sa najvišeg islamističkog nivoa - kaže Galijašević.

Ta islamistička elita pokrenula je snažan lanac podrške i pritiska na terorističke grupe koje su za vrijeme rata počele da dolaze u BiH, ističe Galijašević. Među prvima došao je Šeik Abdelaziz zvani Barbarosa - prvi komandant mudžahedina u BiH.

U dokumentu vojne obavještajne ratne uprave tzv. Armije BiH - 3. Korpusa iz Zenice nalaze se brojevi telefona i faksova na koje članovi "El Mudžahedin" šalju pošiljke. Između ostalih tu su brojevi telefona Abu Musaba al - Zarkavija i Osame Bin Ladena. Komunikacija je vođena putem telefona registrovanih u Britaniji, Italiji i Americi.