latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:01 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Trebinje: Da li su zakonite odluke Skupštine donesene 25. marta? (VIDEO)

Većinom glasova, Kolegijum Skupštine Grada Trebinja odlučio je da bude održana redovna sjednica lokalnog parlamenta, poslije više od dva mjeseca pauze.
Trebinje - Skupština - Foto: RTRS
Trebinje - SkupštinaFoto: RTRS

Zahtjev da bude održano vanredno zasjedanje devet odbornika SNSD-a i DNS-a, koji je stigao ranije u Skupštinu nego što je zakazan Kolegijum, većina je odbila. Obrazložili su to činjenicom, kako kažu, da ne postoje vanredne okolnosti za sazivanje sjednice. Većina u Kolegijumu oglušila se i o stav Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kada je riječ o odluci sa martovske sjednice.

Potrebno je najprije ukuniti odluke donesene 25. marta, jer su nezakonite, rekao je Zdravko Butulija, iz SNSD-a. Kako Kolegijum nije želio da usvoji prijedlog, i postupi po uputama Ministarstva, opozicija je napustila sjednicu Kolegijuma. Tvrde da se srlja u nove nezakonitosti.

- Nnažalost, ni predsjednik Skupštine, ni sekretar, koji je stručno lice nisu dali adekvatan odgovor, ne želeći da pričaju na ovu temu - rekao je Butulija.

- Na ovakav način ulazimo u novu nezakonitost, ulazimo u brojne nezakonitosti. Nesagledive su posljedice toga u narednom periodu - smatra Slobodan Šaraba, odbornik NDP-a.

Stav Kolegijuma je da ne postoje okolnosti za održavanje vanredne sjednice. Slobodan Prtilo, predsjednik, odbacio je tvrdnje opozicije, koja je napustila martovsku sjednicu, da odluke nisu legalne. Na 36. sjednici, mimo Poslovnika, verifikovan je jedan mandat, da bi većina imala dovoljan broj glasova. Prtilo je potvrdio da su dobili uputstvo Ministarstva lokalne uprave sa zakašnjenjem.

- Iz formalno-pravnih razloga to nas ne obavezuje. Oni imaju administrativne mogućnosti da ponište, imaju administratvini nadzor, imaju sve mehanizme, a mi ćemo pokrenuti upravni spor - kaže Prtilo.

Odbornici Pokreta za Trebinje, koji nisu članovi koalicije, podržali su redovno zasijedanje, ali uz svoj prijedlog.

- Zatražili smo informaciju o dešavanjima na 36. sjednici, i usaglasili smo da će biti na sjednici 31. maja - rekao je Momčilo Bodiroga, odbornik Pokreta za Trebinje.

Butulija je i danas tvrdio da ne postoji većina u lokalnom parlamentu, jer, tvrdi, od dvadeset sedam odbornika, mandati nisu verifikovani za tri odbornika.

- Nema skupštinske većine, nema je niko - tvrdi Butulija.

Za sada je sigurno da odgovor Ministarstvu lokalne uprave, iz Skupštine Trebinja, neće stići do ostavljenog roka, desetog juna. Sve prethodne i dalje odluke, tvrde iz opozicije biće protivzakonite, pa će se problem morati rješavati u sudu.