latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:03 | Autor: SRNA

Njemačka: Prekinut sastanak AFD-a i predstavnika muslimanske zajednice

Sastanak njemačke antievropske stranke Alternativa za Njemačku i muslimanske organizacije "Centralni savjet muslimana u Njemačkoj" prekinut je nakon manje od sat vremena.
Njemačka: Desničarska AfD -
Njemačka: Desničarska AfD

Kopredsjedavajući AFD Frojke Petri rekla je da nemaju o čemu razgovarati, nakon što je muslimanska organizacija njenu stranku uporedila sa nacistima.

Predsjedavajući ZMD-a Ajman Mazjek, koji je inicijator sastanka održanog u Berlinu, izjavio je da je antimuslimanski stav AFD-a neustavan jer diskriminiše cjelokupnu religiju.

AFD je ne Kongresu održanom prošlog mjeseca saopštila da "islamu nije mjesto u Njemačkoj" i da traži zabranu gradnje minareta, opoziv mujezina i punu zabranu hidžaba.

Majzek je ranije rekao da je AFD prva njemačka stranka nakon nacista koja je diskreditovala i prijetila cijeloj vjerskoj grupaciji.

On je nakon današnjeg kratkog sastanka naveo da AFD ne ostavlja ni malo sumnje da namjerava da nastavi "putem populizma, kleveta i predrasuda".

Petrijeva je istakla da je druga strana tokom kratkog sastanka odbila da razgovara o određenim temama poput šerijatskog zakona i da su zahtijevali povlačenje demokratski usvojenog programa stranke.