latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:13 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

SM BiH produžio upotrebu Evropskog hitnog putnog lista za povratak

Savjet ministara BiH produžio je danas upotrebu Evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju nadležna tijela Njemačke, a koji će za državljane BiH važiti prilikom njihove deportacije u BiH u dodatnom periodu od 60 dana, počevši od 8. maja.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Upotreba Evropskog hitnog putnog lista produžena je radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara usvojio je Informaciju Ministarstva bezbjednosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Njemačke na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak, u kojoj je navedeno da je 261 državljanin BiH vraćen od 10. decembra prošle godine do 23. aprila ove godine, od 3.903 koliko se, prema navodima nadležnih njemačkih tijela, nalazi u Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata.

Samo 75 državljana BiH prihvaćeni su sa Evropskim hitnim putnim listom.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Agencije za nadzor nad tržištem BiH o stanju u oblasti nadzora nad tržištem neprehrambenih proizvoda u BiH u prošloj godini.

Prema ovoj informaciji, na osnovu rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora, prošle godine kontrolisano je 176 modela proizvoda, od kojih je 140 /69.552 komada/ bilo neusklađeno sa propisanim bezbjednosnim zahtjevima.

Od neusklađenih 69.552 komada različitih proizvoda, poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa izvršili usklađivanje 52.544 komada proizvoda po propisanim bezbjednosnim zahtjevima.

Sa tržišta BiH povučeno je i vraćeno od potrošača 17.008 proizvoda, od kojih je 8.764 uništeno.

Među 140 neusklađenih proizvoda, 69 modela je bilo nesigurno i predstavljali su rizik za potrošače.

Najviše ovakvih proizvoda bilo je u električnoj opremi /22/, a slijede igračke i opasne imitacije /10/, sportska oprema /8/, proizvodi za djecu /7/, lična zaštitna oprema /6/, te namještaj /4/ i po jedan građevinski proizvod i obuća.

Najviše proizvoda s ozbiljnim rizikom proizvedeno je u Kini - 56, a među rizicima preovladava rizik od povreda kod 21 proizvoda.

Savjet ministara BiH upoznat je sa zaključcima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o izvještaju BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za prošlu godinu, finansijskom planu i planovima programa BHR 1 i BHT 1 za ovu godinu i Izvještaju o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja BHRT-a za 2015. godinu.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH zaduženo je da pripremi i Savjetu ministara BiH dostavi prijedlog odluke o formiranju interresorne radne grupe koja bi u potpunosti analizirala primjenu postojećeg zakona o Јavnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Utvrđen Prijedlog sporazuma između Srbije i BiH

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog sporazuma između Srbije i BiH za Ipa dva Program prekogranične saradnje Srbija - BiH za period od 2014. do 2020. godine kojim se uređuju odnosi, definišu uloge i nadležnosti u pogledu upravljanja Programom i njegovim sprovođenjem u slučajevima kada se primjenjuje sistem indirektnog upravljanja projektima.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Evropska komisija odobrila u decembru 2014. godine Program prekogranične saradnje Srbija - BiH za period 2014-2020. godine, kao podršku njihovim nastojanjima da sprovedu potrebne reforme za ulazak u EU.

Savjet ministara BiH donio je i Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH-Crna Gora za 2014. godinu između BiH i EU, koju predstavlja Evropska komisija.

Ovim programom prekogranične saradnje obuhvaćene su 54 opštine u BiH i 14 opština u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku EU od 840.000 evra.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti za BiH 2014. između BiH i EU. U okviru Programa za BiH, EU će izdvojiti 22.581.834 evra, od čega će više od 62 odsto biti usmjereno na ekonomski razvoj.

Savjet ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu /projekat Koridor "Pet-ce" Klopče-Donja Gračanica/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijednog 36 miliona evra.

Riječ je o izgradnji poddionice auto-puta na Koridoru "Pet ce" - zenička zaobilaznica Klopče - Donja Gračanica /tunel Pečuj/, koja se nalazi na dijelu autoputa Doboj Јug - Tarčin.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući četiri godine grejs-perioda sa alokacijom na Federaciju BiH /FBiH/ i krajnjeg korisnika ЈP "Autoceste FBiH".

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 100 miliona evra, od čega će iz kredita OFID-OPEK fonda za međunarodni razvoj biti obezbijeđeno 60 miliona evra, što uz 36 miliona EBRD-ovog zajma ukupno iznosi oko 96 miliona evra, a nedostajući iznos biće obezbijeđen iz vlastitih sredstava.

Savjet ministara BiH podržao je inicijativu Ministarstva finansija i trezora BiH i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu /Projekat modernizacije drumskog sektora u FBiH/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u vrijednosti od 58 miliona evra.

Ovaj projekat obuhvatiće rehabilitaciju i modernizaciju magistralnih puteva, rekonstrukciju tunela i raskršća kvalifikovanih kao crne tačke na magistralnim putevima, kao i poboljšanje upravljanja magistralnom putnom mrežom u FBiH, s posebnim fokusom na finansijsku održivost investicija, otpornost na klimatske promjene i bezbjednost saobraćaja.

Program modernizacije puteva u FBiH uključen je u Program javnih investicija FBiH za 2016-2018. godinu i biće implementiran u petogodišnjem periodu.

Prema procjenama Svjetske banke, vrijednost ovog projekta je oko 91 milion evra, od čega bi 58 miliona bilo obezbjeđeno iz zajma IBRD-a i oko 33 miliona iz kredita EIB-a.