latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:14 | Autor: SRNA

HNS - uskoro dogovor o zajedničkom nastupu na izborima

Predstavnici stranaka Hrvatskog narodnog sabora dogovorili su da će do iduće sjednice, koja se održava 6. juna, konačno završiti proces dogovaranja o zajedničkom nastupu u pojedinim opštinama u kojima je nacionalna pozicija ugrožena.
HNS/arhiva (Foto: Željko Miličević) - Foto: klix.ba
HNS/arhiva (Foto: Željko Miličević)Foto: klix.ba

"Čini mi se da smo lagano pri samom kraju dogovora", naglasio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjednik HNS-a, nakon sjednice Sabora.

On je naveo da su ostale dvije ili tri opštine o kojima treba ozbiljnije porazgovarati.

Na pitanje u kojim će opštinama HNS imati zajedničke kandidate, Čović je podsjetio na dogovor o tri kategorije opština - prve su one u kojima su Hrvati brojni i gdje treba dati šansu pluralizmu, druge su one s mješovitim stanovništvom /poput Јajca, Busovače, Viteza, Odžaka, Žepča…/ i gdje bi se bez izuzetka morao postići dogovor o zajedničkim kandidatima.

Treća kategorija su opštine u kojima su Hrvati marginalni, poput cijele Republike Srpske, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona gdje bi takođe trebalo ići zajedno.

Na sjednici je bilo riječi i o izborima u Mostaru, gdje je stav HNS-a da se izbori održe, i to 2. oktobra, kada i u cijeloj BiH.