latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:32 | Autor: TANЈUG

Pupovac: U Hrvatskoj na djelu razbijanje srpskih institucija

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je danas u Vukovaru da je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDŠ-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj, a da Zajedničko vijeće opština i SNV prvi put u budžetu nemaju posebne stavke čime su ova vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010.
Milorad Pupovac - Foto: TANЈUG
Milorad PupovacFoto: TANЈUG

Na konferenciji za novinare o odnosu vlade prema manjinskim institucijama Srba predsjednik Zajedničkog vijeća opština Dragan Crnogorac rekao je da u državnom budžeta za 2016, prvi put nema posebne stavke za finansiranje ZVO-a i SNV-a čime je dovedena u pitanje aktivnost tih organizacija, prenijela je Hina.

Pupovac je pojasnio da su "ZVO i SNV na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade Hrvatske kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. u državnom budžetu imale stavku financijskih sredstva koja su im doznačavana, a prvi put ove godine te stavke nema.

"Pokušaj da se ta sredstva uslove političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a", rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara, misli li da bi podrška SDŠ-a vladi mogla riješiti problem financijske "blokade" ZVO i SNV, Pupovac je rekao da podrška ili nepodrška SDŠ-a vladi ne bi smela biti uslov ispunjavanja obveza vlade prema manjinskih institucijama Srba u Hrvatskoj.