latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:45 | Autor: SRNA

Podrška izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju stranaka

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači poslanici Predstavničkog doma.
Predstavnički dom PSBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PSBiHFoto: RTRS

U okviru razmatranja Prijedloga zakona o dopunama Zakona o javnim nabavkama / prva komisijska faza/, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Bećirović, usvojen je zaključak kojim se od Odbora Agencije za javne nabavke zahtijeva da u skladu sa nadležnostima predviđenim Zakonom o javnim nabavkama dostavi Komisiji svoje mišljenje na ovaj prijedlog zakona, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija je vratila Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi za prošlu godinu njegovom sačiniocu, uz zaključak kojim se od ove kancelarije zahtijeva da dostavi Izvještaj u skladu sa zakonski predviđenom procedurom, odnosno da umjesto prednacrta Parlamentarnoj skupštini bude dostavljen usaglašeni Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi za 2015. godinu.

Razmatrajući Informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH o primjeni Pravilnika o korištenju telefona, Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju i Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH i zahtjevima institucija za njihovu izmjenu i dopunu, Komisija je podržala zaključke koje je o ovoj informaciji usvojio i Savjet ministara BiH.

U okviru razmatranja Informacije Ministarstva finansija i trezora BiH o problematici primjene člana 39 Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i zaključka usvojenog na Predstavničkom domu, Komisija je konstatovala da ne postoje nejasnoće koje se odnose na primjenu navedenog člana, te zaključila da je potrebno dosljedno primjenjivati ovaj član u okviru postojećeg zakonskog rješenja.