latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:54 | Autor: SRNA

Tegeltija- Korijas : Spremnost za pomoć pravosudnim institucijama

Italijanski ambasador u BiH Ruđero Korijas istakao je danas spremnost Italije da pomogne pravosudnim institucijama BiH u procesu jačanja pravne države u skladu sa evropskim standardima.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Iz Ambasade Italije saopšteno je da je Korijas nakon sastanka sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta  BiH Milanom Tegeltijom najavio da će ove jeseni delegacija VSTS-a otputovati u Rim da bi razmijenila iskustva sa najvažnijim italijanskim pravosudnim institucijama, počevši od Visokog tužilačkog savjeta.

"VSTS BiH, pandan našem CSM-u, ključna je institucija za jačanje države prava u BiH u skladu sa evropskim standardima. Italija namjerava da bude ključni partner na ovom putu i u tom svjetlu će na jesen delegacija VSTS-a otputovati u Rim i posjetiti CSM i druge italijanske pravosudne institucije, uključujući Vrhovni sud i Državnu direkciju za borbu protiv organizovanog kriminala", pojasnio je Korijas.

Prema njegovim riječima, posjeta će biti prilika za razmjenu iskustava o procedurama izbora tužilaca, disciplinskim procedurama i obuci tužilaca, kao i za prezentaciju inovativnih informatičkih rješenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

Delegacija VSTS-a BiH posjetiće i italijansku Državnu direkciju za borbu protiv mafije, kao potvrdu italijanske bilateralne saradnje i napora u borbi protiv organizovanog kriminala i uopšte u sektoru pravosuđa i unutrašnjih poslova, o čemu svjedoči i prošlomjesečna posjeta BiH prefekta Umberta Postiljonea, direktora Agencije za upravljanje dobrima konfiskovanim od organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

Iz italijanske Ambasade napominju da će ova saradnja, kao što su najavili i ministri inostranih poslova Italije i BiH Paolo Đentiloni i Igor Crnadak tokom susreta u Rimu u aprilu, ubrzo biti obogaćena potpisivanjem sporazuma o readmisiji nelegalnih useljenika