latinica  ћирилица
24/05/2016 |  08:28 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Svjetski lideri pozvali na primjenu sporazuma iz Minska

Lideri Normandijske četvorke /Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine/ pozvali su na potpunu primjenu mirovnih sporazuma iz Minska o rješavanju krize u Ukrajini, saopštila je Јelisejska palata.
Ukrajina (ilustracija) - Foto: Beta/AP
Ukrajina (ilustracija)Foto: Beta/AP

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemački kancelar Angela Merkel razgovarali su danas telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Petrom Porošenkom.

"Tri predsjednika i kancelar ponovo su naglasili da su posvećeni sporazumima iz Minska i da su odlučni da učine sve da se sporazumi primijene u potpunosti i što je prije moguće", navodi se u saopštenju, prenio je TASS.

Olandova pres-služba dodala je su lideri "ukazali na značaj sprovođenja mjera neophodnih za očuvanje prekida vatre na istoku Ukrajine, počevši od povlačenja naoružanja, planiranja povlačenja vojnih jedinica i oslobađanja ratnih zarobljenika".

Oni su razmotrili pripreme za održavanje lokalnih izbora u Donbasu u skladu sa zakonima Ukrajine i standardima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, dodaje se u tekstu.

Sporazumom iz Minska, koji je poptisan 12. februara 2015. godine, predviđeno je da se u Donbasu održe lokalni izbori.

Paket mjera, između ostalog, predviđa i sprovođenje ustavne reforme i osnivanje grupa koje će se baviti bezbjednosnim, političkim, ekonomskim i humanitarnim aspektima sporazuma.