latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:04 ⇒ 09:04 | Autor: TANЈUG

Zeman: Antiruske sankcije su strategija u kojoj svi gube

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da zapadna politika antiruskih sankcija predstavlja prepreku za povjerenje, ocijenivši da je to strategija u kojoj svi gube.
Miloš Zeman  (Foto: radio.cz) -
Miloš Zeman (Foto: radio.cz)

"Takvi potezi ni na koji način ne pomažu razvoju uzajamnih odnosa i ugrožavaju povjerenje. Postoji izraz 'strategija u kojoj svi dobijaju' kao dvostruka pobjeda. Politiku sankcija bih nazvao strategijom u kojoj svi gube", rekao je Zeman u intervjuu za moskovski list Rosiskaja gazeta.

Komentarišući priliv izbjeglica sa Bliskog istoka, Zeman je naveo da takav sudar kultura stvara prijetnju evropskim vrednostima.

"Vidim šta se dešava u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim susjednim zemljama zbog priliva migranata sa Bliskog istoka i sjevera Afrike. Tu se radi o potpuno različitoj kulturi koja nije kompatabilna sa našim evropskim vrijednostima", smatra Zeman, prenio je Tas.

Problem je u tome, tvrdi Zeman, što EU nije navikla na krize i nije sposobna da brzo na njih reaguje.

"Ilegalna migracija je velika kriza i možda najozbiljniji test za EU u celoj njenoj istoriji", naglasio je češki predsednik.

Zeman smatra da bi moguće rešenje za migrantsku krizu u Evropi moglo da bude potpuno zatvranje spoljnih granica EU.

"Ne razumijem zašto, recimo, Italija i Grčka ništa ne preduzimaju po pitanju kontrole njihovih granica", dodao je Zeman.