latinica  ћирилица
24/05/2016 |  11:43 | Autor: TANЈUG

Moskva pozvala na zatišje u trajanju od 72 sata u Siriji

U trenutku kada su napori da se primirje u Siriji pretvori u trajni mir u ratom razorenoj zemlji dospjeli na mrtvu tačku, Moskva poziva na zatišje u trajanju od 72 sata u sirijskoj oblasti Daraja i istočnoj Goti, počev od danas.

"Da bi se situacija stabilizovala, Ruski centar za pomirenje poziva na zatišje u trajanju od 72 sata u istočnoj Goti i Daraji" izjavio je šef ruskog koordinacionog centra u Siriji Segej Kuralenko.

Kuralenko je ponovio poziv Moskve da se pobunjenici povuku iz područja pod kontrolom El Nusra fronta, da se odvoje od džihadista i dodao da će Rusija nastaviti sa napadima na ekstremiste.

Pozivajući se na podatke iz ruskih i sirijskih obavještajnih službi, Kuralenko je rekao da su se pobunjenici i džihadisti El Nusra fronta u istočnoj Goti u predgrađu Damaska pregrupisali i ponovo naoružali i da se spremaju za novu ofanzivu, prenosi AFP.

U blizini Alepa, lideri El Nusra fronta organizuju velike vojne snage koje broje oko 6.000 boraca sa ciljem blokade vladinih snaga u gradu.

Poziv na zatišje je uslijedio nakon što je Vašington tražio od Moskve da "pritisne Siriju kako bi prekinuli bombardovanje opozicionih snaga i civila u Alepu i predgrađu Damaska".

SAD i Rusija su partneri u sprovođenju Bečkog diplomatskog procesa u okviru koga je oformljena Međunarodna grupa za podršku Siriji, koja se sastala prošle nedjelje u glavnom gradu Austrije ali nije doveo do značajnijih pomaka.

Prošle nedjelje Moskva je predložila da Rusija i Sjedinjene Države pokrenu zajedničke vazdušne napade na El Nusra front u Siriji, ali Vašington je odbacio taj prijedlog.