latinica  ћирилица
24/05/2016 |  15:42 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

U Dnevniku 2: DŽaferović znao za terorističke aktivnosti "El Mudžahedina"

U Dnevniku 2 objavljujemo nove dokumente, izvještaje i telefonske transkripte iz kojih se vidi da je Šefik DŽaferović, ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica bio obaviješten o terorističkim aktivnostima pripadnika zloglasne jedinice tzv. Armije BiH Odreda "El Mudžahedin".
Terorističke ćelije u BiH - Foto: RTRS
Terorističke ćelije u BiHFoto: RTRS

U dokumentima, koji su u posjedu naše televizije se vidi da je DŽaferović znao kada će i kako biti izvršena brutalna ubistva egipatskih generala, pripadnika Umprofora i zapadnih humanitarnih organizacija, te srpskih vojnika na Vozućoj.

Iz DŽaferovićevih zabilješki jasno se vidi da je njegova služba kroz operativno-obavještajnu operaciju "Kinšasa" stalno prisluškivala mudžahedine, vršila skrivene pretrese vozila, izdavala sredstva za uhođenje, te njihovo praćenje i nadziranje. Zahvaljujući ovoj operaciji, DŽaferović je sve vrijeme znao o planiranim ubistvima i organizovanju snimanja tih ubistava od 11. septembra do 14. decembra 1995. godine. Šokantan je podatak, da su ubistva nastavljena i 20 dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U svom izvještaju o bezbjednosnoj situaciji u Zenici, DŽaferović navodi da niz počinjenih krivičnih dijela ima elemente terorističkih aktivnosti, a lica čija se imena navode su državljani zemalja Bliskog Istoka.

U zvaničnom dokumentu tzv. Armije BiH, vidljivo je da je DŽaferović obaviješten o premještanju deset pripadnika njegove Službe bezbjednosti u odred "El Mudžahedin".

Više u Dnevniku 2, u 19.30!

U Dnevniku još gledajte:

Srpski poslanici preglasani u Sarajevu – SNSD tražio od predstavnika Srpske u zajedničkim organima da ne učestvuju u donošenju odluka. SDS odbio!

Skandalozno – Mladen Bosić zatražio od Komisije za nadzor Obavještajno-bezbjednosne agencije da ispita navode koji su, kako tvrdi, izneseni na RTRS-u! Da li će se u Parlamentarnoj skupštini, bez ikakve nadležnosti, raspravljati o javnom servisu Republike Srpske?

Dodik otkrio – Borenoviću nuđen ulazak u Vladu, Čaviću direktorsko mjesto!

Mofas iz Istočnog Sarajeva primjer uspješne privatizacije – na pomolu novi poslovi, radnici zadovoljni.