latinica  ћирилица
24/05/2016 |  22:03 ⇒ 22:09 | Autor: SRNA

Marković: SDS koristi Parlament BiH za razračunavanje sa institucijama Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković rekla je da šef Kluba SDS-a u ovom domu Aleksandra Pandurević koristi poziciju u parlamentu BiH i Sarajevo za razračunavanje sa institucijama Srpske, od kojih je jedna i Radio-televizija Republike Srpske.
Milica Marković - Foto: RTRS
Milica MarkovićFoto: RTRS

Ona je istakla da SNSD smatra da je tendenciozan prijedlog zaključka Kluba poslanika SDS-a da "Predstavnički dom zadužuje Zajedničku komisiju za nadzor nad radom obavještajno-bezbjednosne agencije BiH da ispita navode iznesene na javnom servisu o navodnom učešću Ministarstva bezbjednosti BiH, OBA-e i nekih stranih obavještajnih službi u organizaciji mirnih protesta koji su održani u Banjaluci 14. maja".

Prema njenom mišljenju, ovo je način da se SDS "razračuna" sa medijima u Republici Srpskoj.

- Ovakav tip razračunavanja prelazi u ekstremnu fazu koja je opasna po institucije Republike Srpske. Ovakav ekscentričan i ekstreman zaključak trebalo bi odbaciti. Zaključak koji ste predložili odraz je vašeg sramnog odnosa prema institucijama Srpske - istakla je Markovićeva i poručila poslanicima SDS-a da neće "disciplinovati" RTRS.

Ona je optužila Pandurevićevu da je i tačku o radu Tužilaštva BiH iskoristila kako bi zatražila istrage protiv RTRS-a.

Osim toga, ukazala je da neki privatni mediji iz Bijeljine emituju huškačke emisije.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac smatra da je namjera prijedloga da se rasprava o RTRS-u proslijedi iz Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnu skupštinu BiH, te je zamolio kolege iz SDS-a da ne koriste zajedničke institucije BiH za raspravu o ovom javnom servisu.

I njegov stranački kolega Lazar Prodanović smatra da je ova problematika trebalo da se nađe u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ili da bi je trebalo riješiti posredstvom pravosudnih institucija.

Pandurevićeva je rekla da nije istina da se SDS obračunava sa RTRS-om, iako je javni servis nazvala "fabrikom laži".

- Ovim dajemo materijal Nikoli Špiriću da utvrdi da li ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić radi za stranu obavještajnu službu - naglasila je Pandurevićeva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić /SDS/ rekao je da je "sijanje opasnih laži" poziv na linč.

- Igrate se opasnim stvarima. Radite nešto što je loše i za Republiku Srpsku i za ljude koji žive u njoj - istakao je Bosić.