latinica  ћирилица
25/05/2016 |  18:44 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Kasipović-Ferguson: Doći do konačne verzije zakona o sudovima BiH

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom izrazio je očekivanje da će se u skorijoj budućnosti doći do konačne verzije zakona o sudovima BiH, te da će ga Ministarstvo pravde BiH uputiti u proceduru Savjetu ministara BiH.

Kasipović je istakao da su u strukturalnom dijalogu predstavnici Srpske imali veoma aktivnu ulogu, te uredno dostavljali radne verzije zakona o sudovima BiH i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postuku.

On je ukazao i na pojedine teškoće u vezi sa pregovorima koji se održavaju u okviru strukturalnog dijaloga, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

"Izražavam zabrinutost što drugi učesnici u ovom procesu nisu aktivnije učestvovali, kako bismo došli do zajedničkog rješenja, a koje bi zadovoljilo opšteprihvaćene standarde u ovoj oblasti. Ipak, očekujem da ćemo u skorijoj budućnosti doći do konačne verzije zakona o sudovima BiH, te da će ga Ministarstvo pravde BiH uputiti u proceduru Savjetu ministara BiH", poručio je Kasipović.

Kasipović je upoznao britanskog ambasadora o stavu Vlade Srpske u vezi sa načinom obrade rezultata registracije stanovništva jer je donesena bez saglasnosti Zavoda za statistiku Republike Srpske.

On je informisao Fergusona o novousvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija Srpske, kojim je propisana mogućnost premještaja osuđenog lica iz jednog u drugi entitet, zbog razloga bezbjednosti i organizacije izvršenja kazne zatvora, ali isključivo uz jasno obrazloženje i dokaze.