latinica  ћирилица
25/05/2016 |  18:58 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Analitičari: Cilj SDS-a pokušaj ograničavanja slobode medija (VIDEO)

Da je zaključak o preispitivanju medijskih navoda RTRS-a i SRNE, koji su Parlamentarnoj skupštini BiH predložili poslanici SDS-a, udar na slobodu medija sa dalekosežnim posljedicama, upozoravaju i analitičari.
Mediji - Foto: RTRS
MedijiFoto: RTRS

- Svi mediji i novinari imaju pravo da prenesu slobodno informacije do kojih dođu i da štite svoje izvore – poručio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

- Policija Republike Srpske neće se baviti istragom u medijima i novinskim kućama zbog bilo koje informacije koja je prenesena javno u medijima, rekao je Dragan Lukač.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je da je neuk zaključak Predstavničkog doma da Komisija za nadzor nad radom OBE ispita navode medija, jer nema istražna ovlašćenja. Upozorio je da je stvarni cilj - ograničavanje slobode medija.

- Predstavnički dom zaključak je donio iz straha da bi se sakrili tragovi drugih obavještajnih službi – ocijenio je predsjednik Srpskog komiteta 300 Dejan Lučić.

- Moja izjava je vrlo precizna i jasna, a naravno da vi ne možete da otkrijete tajne aktivnosti tajnih službi. Možete samo da ih prepoznate. A prepoznajete ih po načinu rada kako su radili u drugim državama i kako su vršili razne prevrate u drugim državama. Prije svega da krenemo od 5. oktobra u Beogradu a onda su nastavili u Ukrajini i drugim državama, pojašnjava Lučić.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević ističe da je SDS "vrlo perfidno upakovao" svoj zahtjev u navodnu zabrinutost da je došlo do zloupotrebe bezbjednosnog aparata u BiH, a da su stvarna meta - mediji koji objavljuju ili prenose informacije koje ne odgovaraju vrhu SDS-a.

Na uticaj stranog faktora, srpski sabor "Zavetnici" upozoravao je i ranije, a spreman je da pred svim institucijama posvjedoči i iznese dokaze o njihovim tvrdnjama.

Milica Đurđević, portparolka Srpskog sabora "Zavetnici" kaže da su spremni da pred svim institucijama posvjedoče i iznesu dokaze o uticaju stranih fondacija i njihovom finansiranju.

- To nije pojava koja postoji samo uoči ovih protesta, to traje već jako dugo. Mio smo upozoravali na određene agencije i fondacije poput Konrad Adenauer, NDI, Soroševe fondacije, koje su zabranjene u određenim zemljama i u SAD i u Rusiji, navodi Đurđevićeva.

Ovakvi zahtjevi uvijek imaju efekat zastrašivanja novinara i pritisak na javni servis, čim su umiješani Parlament i Obavještajna agencija, smatraju u Udruženju novinara Srbije.

- Ljudi smiju da misle, a da vi ne potegnete obavještajnu agenciju da istraži zašto je neko rekao nešto što je mislio. Prema tome, uvijek su ovakvi zahtjevi povezani sa pritiskom ili bar imaju efekat pritiska, kaže Ljiljana Samajlović, predsjednica Udruženja novinara Srbije.

Nijedno udruženje novinara u BiH nije osudilo ovaj zaključak, kao ni njegovu inicijativu.