latinica  ћирилица
25/05/2016 |  20:10 | Autor: SRNA

EU: Bez novih regulativa za utaju poreza

Ministri finansija EU nisu uspjeli danas da usaglase nove regulative za borbu protiv utaje poreza i odgodili su do juna mogući dogovor o šemama kojim pribjegavaju multinacionalne kompanije da bi umanjile poreske obaveze.

Ministri finansija EU bili su pod pritiskom da odobre nove regulative koje je u januaru predložila Evropska komisija, zbog nedavnih objavljivanja izvještaja u medijima poput "Luksliksa" i "Panamskih dokumenata".

U tim izvještajima opisana je praksa velikih korporacija da prebacuju novac na ofšor račune što je EU, prema izvještaju Evropskog parlamenta, koštalo do 70 milijardi evra godišnje.

Međutim, nekoliko ministara izrazilo je zabrinutost zbog pojedinih predloženih mjera.

Manje zemlje, poput Luksemburga, Irske i Belgije, uputile su najviše kritika prema novim regulativama. Da bi se usvojio zakon o ovom pitanju, neophodna je puna podrška svih članica EU.

"Nastavićemo da radimo na ovoj temi i u narednim sedmicama. Nadamo se da ćemo u junu doći do konačnog dogovora o ovim pijedlozima", naglasio je holandski ministar finansija Јeroen Dijselblom, koji je predsjedavao sastankom.