latinica  ћирилица
25/05/2016 |  21:47 | Autor: TANЈUG

Savčenko stigla u Kijev

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret o pomilovanju ukrajinskog pilota Nađe Savčenko koja je, poslije oslobađanja, stigla u Kijev.
Nađa Savčenko - Foto: AFP
Nađa SavčenkoFoto: AFP

"Predsjednički avion sa ukrajinskim herojem Nađom Savčeno je sletio", objavio je na Tviteru ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Ruske vlasti su pustile Savčenkovu, koja je u Rusiji bila osuđena na 22 godine zatvora, na slobodu u zamjenu za dvojicu ruskih državljana koji su se nalazili u zatvoru u Ukrajini.

Kremlj je potvrdio da su dvojica Rusa stigla u Rusiju.

Savčenkova je u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu dvojice ruskih novinara, podsjetile su agencije.

Ona je zamijenjena za dva ruska državljana, Јevgenija Јerofejeva i Aleksandra Aleksandrova, koje je u aprilu sud u Kijevu osudio na 14 godina zatvora zbog terorističkih aktivnosti.

I Јerofejev i Aleksandrov, za koje Kijev tvrdi da su ruski vojnici, negiraju zločine za koje su osuđeni.

Porošenko: Vratili smo Savčenko, vratićemo Donbas i Krim

Predsjednik Ukrajine Petar Porošenko rekao je da će njegova zemlja povratiti kontrolu nad istočnim dijelom teritorije koja je pod kontrolom proruskih snaga i Krima od Rusije na isti način na koji su vratili pilota Nađu Savčenko.

- Kako smo vratili Savčenko tako ćemo vratiti Donbas i Krim - rekao je Porošenko, javile su svjetske agencije.

Porošenko je potpisao uredbu o pomilovanju ruskih državljana Aleksandra Aleksandrova i Јevgenija Ierofeieva.

Prema objavljenom dokumentu, ova odluka je donijeta "nakon razmatranja odgovarajućih zahtjeva za pomilovanje lica osuđenih od strane ukrajinskih sudova i prijedloga komisije za pomilovanja", prenose agencije.

EU i Njemačka pozdravili oslobađanje Savčenko

Evropska unija i Njemačka pozdravile su oslobađanje Savčenko.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je istakla da je oslobađanje Savčenko "dugoočekivana dobra vijest".

"Nađa Savčenko je slobodna i ponovo je u Ukrajini. Dugoočekivana dobra vijest koju EU proslavalja zajedno s njenom zemljom", objavila je Mogerini na Tviteru.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je naveo da je srećan što je Savčenko oslobođena i što joj je omogućeno da se vrati svojoj porodici u Ukrajinu.

Štajnmajer je trenutno i predsjedavajući Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju.