latinica  ћирилица
26/05/2016 |  07:42 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Poslanici Srpske usvojili Nacrt zakona o visokom obrazovanju (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju, kojim je postupak akreditacije visokoškolskih ustanova uveden kao obavezan s ciljem međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u Srpskoj.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: SRNA
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: SRNA

13.30 - Usvojen je i Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova, izbor, prava i obaveze arbitara i miritelja, kao i način osnivanja tijela za mirno rješavanje radnih sporova.

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2015. godinu.

Usvojena je i informacija o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za period januar-decembar 2015. godine.

Parlament Srpske usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Republike Srpske, kojim se propisuje da predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske može sklopiti sporazum sa predsjednikom Vrhovnog suda Federacije BiH o saradnji i pružanju pomoći između sudskih policija Republike Srpske i FBiH.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je danas prije rasprave o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija" Prijedor metodom neposrednog odabira kupca.

Dvanaesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, a o njenom nastavku javnost će biti blagovremeno informisana.

13.20 - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o željeznicama Srpske, kojim je predviđeno da se sva željeznička infrastruktura upiše kao javno dobro u svojini Republike, a da je njen upravljač preduzeće "Željeznice Republike Srpske".

Navedenim zakonom uređuje se upravljanje, elementi i vrste željezničke infrastrukture, obaveze njenog upravljača, kao i pristup i njeno korišćenje.

Nacrt zakona o željeznicama Srpske upućen je na javnu raspravu od 60 dana.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim se preciznije definiše ko mogu biti korisnici socijalne zaštite, kao i uslovi za njeno ostvarivanje.

Razlog za usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti sadržan je u potrebi usklađivanja oblasti socijalne zaštite sa Konvencijom o pravima lica sa invaliditetom.

U danu za glasanje usvojen je Nacrt strategije zapošljavanja Republike Srpske od 2016. do 2020. godine, kojom su formulisana dva strateška cilja - povećanje zaposlenosti i ekonomske aktivnosti stanovništva i održanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta u privredi Srpske.

Ova strategija upućena je na javnu raspravu.

Primljena je k znanju informacija o odlukama o pomilovanju u 2015. godini i usvojena informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih u 2015. godini, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Srpske propisima EU.

Narodna skupština Srpske usvojila je i Informaciju o provođenju strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske od 2013. do 2022. godine, u 2015. godini.

12.20 - Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je danas da se u Srpskoj preduzimaju represivne i preventivne mjere s ciljem povećanja bezbjednost saobraćaja.
"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi represivne mjere, a ostale institucije preventivne, s ciljem poboljšanja bezbjednosti saobraćaja", rekla je Kostićeva u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što su poslanici razmotrili Informaciji o provođenju strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske od 2013. do 2022. godine, u 2015. godini.

Ona je napomenula da se institucije u Republici Srpskoj odgovorno ponašaju i pokušavaju da unaprijede oblast bezbjednosti saobraćaja.

11.30 -  Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Novak Motika smatra da je bezbjednost na putevima u Srpskoj zabrinjavajuća i da moraju biti preduzete određene mjere da bi bio smanjen broj saobraćajnih nesreća.
Motika kaže da su u Republici Srpskoj potrebni kvalitetniji putevi, ali i bolji preventivni rad.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović ocijenio je da je potrebno unaprijediti bezbjednost saobraćaja na putevima u Srpskoj.

On je naveo da se u oblasti bezbjednosti saobraćaja mora raditi preventivno, a ne pisati strategije.

Poslanici su sinoć razmatrali Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u prošloj godini.

U informaciji je navedeno da je Vlada Republike Srpske za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, od 2004. do kraja 2015. godine , za socijalno zbrinjavanje 60.259 radnika iz 392 preduzeća u stečaju, obezbijedila 175 miliona maraka.

Prenos sjednice Narodne skupštine Republike Srpske možete pratiti na RTRS Plus