latinica  ћирилица
26/05/2016 |  08:30 ⇒ 09:25 | Autor: sputniknews.com

Pojačane mjere bezbjednosti, nije isključen nijedan scenario

U Dečanima je za podne zakazan protest Albanaca zbog potvrde kosovskog ustavnog suda da 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani.
Manastir Visoki Dečani - Foto: TANЈUG
Manastir Visoki DečaniFoto: TANЈUG

Takođe, protesti mogu da radikalizuju nesuglasice među albanskim partijama, što bi direktno moglo da se odrazi na srpsku zajednicu na Kosmetu.

Prištinski mediji puni su natpisa da odluka ustavnog suda Kosova o vraćanju zemljišta Manastiru Visoki Dečani, zbog čega su Albanci najavili masovne proteste, mogu da dovedu od novih međunacionalnih tenzija.

Da li Dečani mogu da budu “okidač“ za nove napade na Srbe na Kosovu za Sputnjik su komentarisali Slavno Simić, predsjednik Srpske liste, i analitičar Dušan Proroković iz Centra za stratešku kulturu.

Proroković kaže da su u samom mestu Dečani, gdje bi protesti i trebalo da budu održani, “Srbi sigurni, jer su odatle odavno protjerani“, odnosno tamo ih više nema. On procjenjuje da bi sami protesti mogli da budu usmjereni na sam Manastir Dečani, ali se ujedno i nada da bi u tom slučaju reagovale snage Kfora koje su i do sada štitile taj manastir.

“Ako se stvar sagleda sa svih strana, može doći do porasta međuetničkih tenzija, ali i do radikalizacije odnosa između albanskih subjekata, jer se po izjavama albanskih analitičara i političara vidi koliko je ovo vruća tema. Dio albanskih političara brani ovu odluku suda, a deo je protiv nje. Prije bih rekao da može da dođe do sukoba među Albancima, nego do nemira u Mitrovici ili negde druge“, ubeđen je Proroković.

On pri tome ne spori činjenicu da može da se desi da u političkom sukobu Albanca Srbi mogu na kraju izvuku “deblji kraj“.