latinica  ћирилица
26/05/2016 |  09:02 ⇒ 09:08 | Autor: B92

Kavalirsi "razbili" Toronto, korak do velikog finala

Klivlend Kavalirsi poveli su 3-2 u pobjedama u finalu istočne konferencije NBA lige, pošto su demolirali Toronto Reptorse – 116:78.
NBA - Foto: CdM
NBAFoto: CdM

Kavsi su bukvalno pregazili goste iz Kanade, poslije prve dionice imali su 18 poena prednosti, da bi do kraja susreta nemilosrdno uvećavali vođstvo, pa su prve zvijezde tima mogle da odmaraju u posljednjoj četvrtini.

Šesti duel serije na programu je u noći između petka i subote od 02.30 u Torontu, a eventualni sedmi u nedjelju na ponedjeljak u istom terminu u Klivlendu.

Poslije dva poraza na gostovanjima, domaćin je u Ohaju odigrao savršen meč, a do pobjede ga je predvodio trio – Lebron DŽejms-Kajri Irving-Kevin Lav – ubacivši kombinovano 71 poen.

"Moramo da budemo autoritativni od početka, a taj početak počinje upravo od 'Velike trojke'. Bićemo samo i sve bolji", rekao je DŽejms.

Najefikasniji od vodećeg trojca bio je Kevin Lav sa 25 poena (5/6 za dva, 3/4 za tri), uz po dva skoka i asistencija, dok su Lebron DŽejms (8/13 za dva, 2/4 za tri) i Kajri Irving (8/15 za dva, 1/2 za tri) dodali po dva manje. 'Kralj' je košgeterskom učinku dodao i osam uspješnih dodavanja i šest uhvaćenih lopti, a 'Uncle Drew' po tri skoka, asistencije i ukradene lopte.

Najveću podršku imali su u Ričardu DŽefersonu koji je jedini još imao dvocifren učunak sa 11 poena i šest skokova, Tristan Tomspon stao je na poen od dabl-dabla (devet poena, 11 skokova), dok su DŽej-Ar Smit i Čening Fraj upisali po sedam.

Reptorsi polako ostaju bez snage, što je i logično jer su odigrali svoj 19 meč u post sezoni, dok su se Kavsi po 13 put bili na parketu. To se može vidjeti i u činjenici da su samo Demar Derozan i Kajl Lauri bili dvocifreni u svojoj ekipi.

"Razmontirali su nas. Tačka. Tako je bilo sva tri puta kada smo igrali ovde, gdje su potpuno drugačiji tim. Došli smo ovdje sa nadom da uradimo nešto specijalno i posebno, ali nismo uspjeli. Radili su šta su htjeli i dobili tačno što su željeli", jasan je bio Dvejn Kejsi, trener Toronta.

Najbolji među Reptorsima bio je Derozan sa 14 poena (2/8 za dva) i po tri skoka i asistencije, Lauri je dodao poen manje (4/8 za dva, 1/4 za tri), šest asistencija i tri uhvaćene lopte, a svi ostali apsolutno su podbacili.

Luis Skola i Bizmark Bijombo zabilježili su po sedam poena, Јonas Valančunas, koji se vratio na teren poslije povrede, devet, a Nik Pauel i Delon Rajt po šest.