latinica  ћирилица
26/05/2016 |  12:40 | Autor: SRNA

U utorak skup o temi "Paljenje Balkana: od Makedonije do Srpske"

U Beogradu će u utorak, 31. maja, biti organizovan skup "Paljenje Balkana: od Makedonije do Republike Srpske", s namjerom da se razmotri fenomen obojenih revolucija i ko ima interes da potpaljuje Balkan, rekao je Srni jedan od organizatora Dragomir Anđelković iz beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

On je naveo da je cilj skupa, na kojem se očekuje učešće i predsjednika Srpske Milorada Dodika, kao i analitičara i novinara iz Srbije, Srpske, Crne Gore i Makedonije, da se iz raznih uglova razmotre i stalne prijetnje sa strane, usmjerene ka potpaljivanju Balkana i ko ima geopolitički interes za to.

"Cilj nam je da razmotrimo kuda to vodi zemlje Balkana i da li ima smisla da dopustimo da naše normalne i legitimne političke podele neko sa strane eksploatiše", rekao je Anđelković.

Anđelković je dodao da očekuje da na skupu predsjednik Srpske Dodik iznese svoja iskustva o pritiscima, te napomenuo da je Republika Srpska godinama izložena mirnodopskoj agresiji nekih zapadnih centara moći, koji žele da je ukinu.

"Dodik je uspevao da se tome odupre. Nama je zanimljivo da čujemo njegovo iskustvo koje je primenjivo i u svim drugim zemalja u regionu", dodao je Anđelković.

On je istakao da ukrajinsko iskustvo, ali i na mnogim drugim mjestima, pokazuje da se tamo gdje se dopusti strancima da stvaraju nemire i poslije toga po njihovoj želji na vlast dođu određene garniture, utire mnogo veća nesreća, nego što je bila prije toga.

Anđelković je naveo da sve zemlje u istočnoj Evorpi, pa i dio zapadnoevropskih zemalja ima ekonomske i probleme sa korupcijom, ali da se to "ne može liječiti na agresivan način sa strane, tako što neko dođe, nametne sukobe, izazove potpuni haos i onda sa strane posmatra".

On je istakao da se tako kriza samo produbljuje, što pokazuje i slučaj Ukrajine, gdje je Zapad instalirao svoje eksponente i danas građani, prema ispitivanjima javnog mnjenja, kažu da je korupcija mnogo veća, nego prije toga.

"Znači, oni su zbog borbe protiv korupcije, prihvatili da im se neko sa strane miješa u unutrašnje poslove, a onda su dobili haos, ekonomski kolaps, rat i znatno veću korupciju", rekao je Anđelković.

On je dodao da je cilj skupa da se na vrijeme preduprijede građani balkanskih zemalja da to može i kod njih da se desi.

Skup će biti održan u beogradskom Medija centru, s početkom u 13.00 časova, u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda