latinica  ћирилица
26/05/2016 |  14:50 ⇒ 14:53 | Autor: Agencije

Oproštaj od Bate Živojinovića

Velimir Bata Živojinović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Sahrana Bate Živojinovića   (Foto:Rajko Ristić / RAS Srbija) -
Sahrana Bate Živojinovića (Foto:Rajko Ristić / RAS Srbija)

Prethodno je održana komemoracijau Skupštini Beograda. Od legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca oprostile su se njegove kolege, opisujući Živojinovićevu karijeru kao nedostižnu i neuporedivu.

Na komemoraciji, kojoj je prisustvovala i porodica pokojnog glumca, od Bate Živojinovića oprostili su se i brojni ministri Vlade Srbije, gradski funkcioneri i javne ličnosti.

Nakon minuta ćutanja, uslijedilo je podsjećanje na bogat stvaralački opus Bate Živojinovaća, uz ocjenu da je svojim ulogama "sebi obezbijedio vječni život".

Bivši direktor Јugoslovenske kinoteke, Radoslav Zelenović, istakao je da je Živojinović odigrao više od 300 uloga u filmovima i TV serijama i da su se svi pitali kako je to uspijevao da postigne.

"Bata je snimao više od 10 filmova godišnje u svim republikama bivše Јugoslavije i na jezicima svih naših naroda i narodnosti", kazao je Zelenović.

On je podsjetio i na manje poznatu činjenicu da je Bata Živojinović na početku karijere odigrao i brojne uloge u Beogradskom dramskom pozorištu i da je tada pozorište stavljao ispred filma.

Filmski kritičar, Božidar Zečević, ocijenio je da je veličina talenta Bate Živojinovića bila takva da je svaka uloga koju odigra, bez obzira na njenu veličinu, bila glavna, pa makar imala i samo jednu rečenicu.

"On je svjesno prenebregao veliku svjetsku karijeru koja mu se nudila", kazao je Zečević i istakao da je riječ o najvećem glumcu u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji od kada ona postoji.

Od Bate Živojinovića oprostio se i njegov prijatelj iz iz djtinjstva, pozorišni reditelj Strahinja Rodić. Bata i on su zajedno pohađali državnu glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije i zajedno polagali prijemni na Akademiji dramskih umjetnosti - Bata se odlučio za glumu, a on za režiju.

"Јedna od velikih želja, zbog koje je, između ostalog i odlučio da upiše glumu, bila je da igra u vesternima. Bata je to i ostvario u brojnim evropskim filmskim produkcijama", podsjetio je Rodić.

U ime glumaca od Bate Živojinovića se oprostio Lazar Ristovski, koji ga je opisao kao "filmskog viteza" i "vječitog dečaka".

"Taj vječiti dječak bio je i veliki profesionalac, koji je svima želio da pomogne, i rediteljima, i glumcima, i statistima", rekao je Ristovski.

On je ispričao i anegdotu kada je Živojinović nakon 50 pokušaja da se snimi jedna scena u kojoj je trebalo da dobije šamar statistu zamolio da ga ne štedi, nego da ga "udari kao neprijatelja, pa da završe to mučenje".