latinica  ћирилица
26/05/2016 |  15:22 | Autor: SRNA

RAK BiH: Konsultacije o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga

Regulatorna agencija za komunikacije BiH uputila je na javne konsultacije Nacrt pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH.
RAK BiH - Foto: RTRS
RAK BiHFoto: RTRS

Iz RAK-a je saopšteno da je Agencija, s ciljem zaštite interesa krajnjih korisnika i jačanja konkurencije, izvršila izmjene i dopune Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH, te Nacrt pravila uputila u javne konsultacije.

Nacrt pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH odnosi se na ukidanje definisanja više različitih zona unutar nacionalnog saobraćaja čime će biti ukinut diskriminatorski odnos prema svim krajnjim korisnicima.

Nacrt Pravila sadrži i izmjenu koja se odnosi na gornju graničnu cijenu za pozive.

Trenutno je na snazi odredba koja daje mogućnost operaterima da uspostave graničnu cijenu između fiksne i mobilne mreže istog operatera, ali ne i za pozive iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama, pa su operateri mogli da primjenjuju izuzetno visoke cijene.

Cijena za pozive između fiksne i mobilne mreže istog operatora bile su niže od 43 do 52,8 odsto u odnosu na cijene za pozive između fiksne mreže operatera sa značajnom tržišnom snagom i mobilnih mreža drugih operatera.

Izmjena obavezuje telekom operatere da uspostave i graničnu cijenu za pozive iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama.

Јavne konsultacije na Nacrt Pravila 67/2012 otvorene su do 7. juna.