latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:04 | Autor: TANЈUG

Han: Sa Hrvatskom nađeno političko rješenje

Evropski komesar za pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je danas da je sa Hrvatskom nađeno rješenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, i istakao da formalnu odluku očekuje naredne sedmice, a otvaranje poglavlja - do kraja juna.
Јohanes Han (foto: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јohanes Han (foto: Screenshot/European Audiovisual Service video)

Evropski komesar je rekao da je sa Hrvatskom postignuto političko rješenje o pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

“Našli smo rješenje sinoć. Očekujemo naredne nedjelje formalnu odluku o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom“, izjavio je Han na pitanje novinara u Briselu.

Komesar Han je objasnio da je Hrvatska "imala zabrinutosti", od kojih su neke već bile razjašene prethodnih sedmica, a da je sinoć pronađena i formulacija rješenja, prihvatljiva za sve, kada je riječ o pitanju generalne jurisdikcije.

On nije precizirao rješenje, odnosno nije objelodanio sadržaj formulacije.

Otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU bilo je zvanično blokirano od aprila ove godine, kada Hrvatska, jedina od 28 zemalja članica EU, nije dala svoju saglasnost za otvaranje ovog poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i fundamentalna prava.

Zagreb je kao zvaničan razlog iznio rezerve kada je u pitanju zakon o regionalnoj jurisdikcije Srbije u procesuiranju ratnih zločina, zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u Parlamentu Srbije i punu saradnju Srbije sa Tribunalom u Hagu.

Evropska komisija, koja je od početka govorila da ne može da prihvati ovakavo uslovljavanje Hrvatske, danas je ponovila da se njen stav kada su u pitanju mjerila za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom ostao isti.