latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:43 ⇒ 27/05/2016 | 11:50 | Autor: RTRS

Program obrade podataka u skladu sa preporukama IMO (VIDEO)

Odluka o programu obrade podataka popisa stanovništva koju je jednostrano donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić u skladu je sa preporukama Međunarodne posmatračke misije. Sa ovom porukom u Sarajevo je došao direktor Kancelarije za statistiku EU Piter Everers. Takođe je istakao da se podacima sa popisa ne smije manipulisati u javnosti i da se moraju čuvati u tajnosti, sve do njihovog formalnog objavljivanja.
Piter Everers - Foto: Screenshot
Piter EverersFoto: Screenshot

Program obrade podataka, koji je bez saglasnosti entiteta jednostrano donio direktor bh. agencije za statistiku Velimir Јukić za Everersa je u skladu sa preporukama IMO tima od prije dvije godine, koje se odnose na metodologiju.

"Preporuka statističkim agencijama je da pažljivo definišu preostale korake i da već sada razmišljaju o detaljima objave. Ohrabrujemo statističke institucije da objave prvu publikaciju varijable za rezidentno stanovništvo i to bez značajnih odlaganja", rekao je Everers.

Na konkretno pitanje mogu li entitetski zavodi objaviti samostalne podatke, Everers kaže:

"Nisam taj koji može odgovoriti na ovo pitanje, ono o čemu mi govorimo jeste popis za cijelu BiH. Podaci popisa će biti vlasništvo Agencije za statistiku BiH, ali naravno i entitetskih zavoda. Postoje i određeni sporazumi različitih nivoa u smislu ko će šta objavljivati".

Everers je izrazio nadu da će statističari Srpske ostati da sarađuju i u narednim fazama. A oni su mu i danas jasno prenijeli stavove iz RS - Јukićeva odluka i sam program su nezakoniti, a objavljeni program nije onaj koji je razmatrao Centralni popisni biro - kraći je za 14 stranica sa određenim dopunama i izmjenama.

"Sama procedura donošenja takvog programa je nezakonita, nije poštovan zakon. U toj izradi programa nisu učestvovali entiteti, taj program nije razmatrao Centralni popisni biro. Ima niz elemenata koji su zaista suprotni zakonu, od formalnih, pravnih i suštinskih, a da ne govorimo o otvorenim pitanjima", rekla je Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Podsjetila je Čičkovićeva i na pismo koje je juče upućeno Savjetu ministara, Vigemarku, Incku, Ivaniću u kojem je jasno ukazano na involviranost Savjeta ministara u cijeli proces.

Simptomatično je da se Savjet ministara sada pokušava izvući iz cijele priče, smatraju poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu, koji su zatražili sazivanje hitne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o Јukićevoj jednostranoj odluci.

"Mislim da jedino logičan slijed aktivnosti te vrste da zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović na temelju svih informacija i akata koje je dobio od institucija RS traži sazivanje sjednice Savjeta ministara, traži tu tačku dnevnog reda i traži stav Savjeta ministara po tom pitanju, a onda da mi u parlamentu da raspravljamo o toj informaciji", kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Košarac ističe da je važno da se odluka povuče i da Јukić snosi odgovornost zbog nezakonite odluke, te da se snagom argumenata i činjenica počne procedura objavljivanja podataka, što bi značilo i produženje roka. Hitna sjednica na zahtjev SNSD-a, kako je potvđeno iz bh parlamenta, biće održana 30. maja.