latinica  ћирилица
26/05/2016 |  22:10 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

Pečat Davidov uručen Stevanu Steviću i Dušku Popoviću

Predsjednik Društva književnih stvaralaca iz Banjaluke Vojin Trivunović uručio je večeras u Brčkom književnu nagradu "Pečat Davidov" Stevanu Steviću za knjigu aforizama "Kad balvan pusti korijen" i Dušku Popoviću za zbirku pjesama "Za nas dvoje".
Vojin Trivunović - Foto: nezavisne novine
Vojin TrivunovićFoto: nezavisne novine

Uručenju nagrada u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" prethodila je promocija knjige aforizama Vojina Trivunovića "Ako Bosna presuši, gdje ćemo se utopiti", koja je objavljena povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o Trivunovićevim aforizmima, književni kritičar i recenzent ove knjige Senahid Nezirović rekao je da oni predstavljaju istančanu reakciju na sve što je u okruženju čovjeka, posebno na nepravdu u društvu.

Trivunović je večeras pročitao desetine aforizama iz svoje posljednje knjige, između ostalih i onaj koji je i u njenom naslovu: "Ako Bosna presuši, gdje ćemo se utopiti", na koji je nadovezao satirički iskazanu bojazan: "Samo da nas u top ne utope".

Laureat "Pečata Davidovog" Stevan Stević rekao je da "njegov balvan ne samo da je pustio korijen, nego je dobio i nagradu".

"Јedni odlaze u penziju, drugi u mirovinu. I jedni i drugi će da žive od milostinje", jedan je od Stevićevih aforizama iz nagrađene knjige.

Književnu nagradu "Pečat Davidov" ustanovilo je Društvo književnih stvaralaca, a nazvana je po Kočićevom junaku Davidu Štrpcu.