latinica  ћирилица
27/05/2016 |  10:42 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Nikolić na vojnoj vježbi "Morava 2016"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su dio komandi i jedinica koje učestvuju na komandno-taktičkoj vježbi "Morava 2016".
Nikolić na vojnoj vježbi "Morava 2016" (Foto: mod.gov.rs) -
Nikolić na vojnoj vježbi "Morava 2016" (Foto: mod.gov.rs)

"Na privremeno posednutom aerodromu `Divci` kod Valjeva, Nikolić i general Diković obišli su pripadnike letačkog i tehničkog sastava 204. vazduhoplovne brigade koji su prebazirani sa matičnog aerodroma `Batajnica`", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U saopštenju se dodaje da su helikopterske jedinice iz sastava 98. i 204. vazduhoplovne brigade koje učestvuju na vježbi izvršile prelet sa mirnodopskih lokacija na aerodrome "Divci", "Trstenik" i "Leskovac", na kojima su prethodnih dana logističke jedinice izvršile neophodne pripreme za prihvat helikoptera.

Komande i jedinice Vojske Srbije rješavaju zadatke po scenariju vježbe "Morava 2016" na teritoriji, unutrašnjim plovnim putevima i u vazdušnom prostoru.

Tenkovi, borbena vozila pješadije, samohodne haubice 122 milimetara, protivavionski topovi 30/2 milimetara, minobacači i protivoklopna lansirna oruđa "POLO M83" angažovani su tokom uvježbavanja i taktičkih vježbi Treće brigade kopnene vojske na intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade".

Na poligonu "Borovac" kod Bujanovca jedinice Četvrte brigade kopnene vojske uvježbavaju borbu u urbanoj sredini, uz upotrebu savremene opreme za žive simulacije, dok su mehanizovane jedinice iz te brigade započele marševanje ka privremenom poligonu na Pešterskoj visoravni.

Na Tisi kod Titela pontoniri Rečne flotile realizuju zadatke na obezbjeđenju skelskog i desantnog mjesta prelaska rijeke, a brodovi flotile izvode protivminska dejstva.

Sa rezervnih vatrenih položaja širom zemlje, jedinice 250. raketne brigade osmatraju vazdušni prostor i simuliraju dejstvo po ciljevima u vazduhu, sprovodeći sve postupke kao u realnoj situaciji, osim samog lansiranja rakete.

Na praćenju situacije u vazduhu angažovane su i jedinice 126. brigade "Vojin", dok Odjeljenja za intervenciju Komande za obuku rješavaju taktičke pretpostavke u okviru logorovanja na strelištu "Krivul" kod Zaječara.

Rezervni sastav Banatske brigade obučava se na tenkovima "M-84", iz kojih gađaju na automatizovanom tenkovskom strelištu "Orešac", dok se u Bačkoj brigadi u Somboru izvodi obuka rezervnog sastava na borbenom vozilu pješadije "BVP M80A" i borbenom oklopnom vozilu "BOV POLO M83".

Logističku podršku vježbajućim jedinicama pruža Centralna logistička baza.